Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ N1 ]

07. 06. 2024. 10:22 >> 10:23
4
Čitaj mi:

Dodik

"Republika Srpska će održati referendum o nezavisnosti od BiH"

Republika Srpska će održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine, a datum će biti određen u skladu sa interesima ostalih strana, izjavio je ruskoj agenciji TASS predsjednik tog entiteta BiH Milorad Dodik.

„Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme“, rekao je Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

On je kao zadatak naveo pokretanje pregovaračkog procesa.

„Sigurni smo da u ovoj fazi već postoji dovoljno istorijske, opšte civilizacijske zrelosti i razumijevanja da to treba i da će se desiti“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ostanak u okviru Bosne i Hercegovine za Republiku Srpsku je „sinonim za gubitak vremena i mogućnosti“.

„Zbog toga je potrebno što prije realizovati šta želimo, kako bismo prestali da trošimo resurse nadajući se da će Bosna i Hercegovina nešto učiniti“, dodao je predsjednik RS.

On istovremeno tvrdi kako RS „apsolutno“ ne želi da stvara „nestabilnost“.

„Zato smo, prije svega, dali predlog Bosni i Hercegovini da se povuče iz zemlje, da raskine Dejtonski sporazum. Mi zapravo idemo u tom smjeru“, naveo je on.

Dodik je ranije rekao da će vlasti Republike Srpske u roku od 30 dana pripremiti rezoluciju o mirnom otcjepljenju tog entiteta od Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, to će obezbijediti očuvanje postojećeg modela funkcionisanja privrede i njeno prilagođavanje modelu mirnog razdvajanja u roku od nekoliko godina.

Lider Republike Srpske povezao je tu inicijativu sa nacrtom rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici 1995. godine koju je Dodik nazvao nezakonitim. On je takođe rekao da međunarodna zajednica ne obraća pažnju na ubistvo oko 3.500 etničkih Srba, žrtava islamskih milicija u oblasti Srebrenice tokom oružanog sukoba početkom 1990-ih, navodi truska agencija TASS.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније