Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.V.

31. 05. 2024. 14:06 >> 14:07

SEVER O TUŽBI PROTIV KRIK-a

"Sudije ne smiju biti nedodirljive"

Analiza rada i imovine sudije je legitimna tema za novinare i sudije ne smiju biti nedodirljive, kaže za KRIK predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever povodom tužbi koje je sudija Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević podnijela protiv KRIK-a.

Sudija Đorđević podnijela je čak dvije tužbe zbog baze o sudijama "Prosudi ko sudi“ i navodne povrede prava na privatnost. Osim novčane odštete, traži zatvorske kazne i zabranu rada za novinarku i urednika KRIK-a.

Sever ističe da je jasno da je riječ o takozvanoj SLAPP tužbi, čiji je cilj da vrše pritisak na medije kako se ne bi bavili određenim temama, jer sudija Đorđević koristi svoju poziciju moći koju ima kako bi iscrpljivala novinare.

"Događa se to da sudije zapravo počinju koristiti SLAPP upravo kao pritisak na novinare. Nažalost nije novost, ali je strašno i izuzetno opasno. Mi pred te ljude, pred sudije, dolazimo sa SLAPP tužbama političara i moćnika i tražimo pravdu, pred ljude koji upravo to isto rade - koji koriste pravosudni sistem u kom učestvuju“, kaže Sever.

Ona kaže i da ne vidi razlog da sudije budu nedodirljive i dodaje da smo svjedoci slučajeva kada su upravo sudije bile upletene u korupcijske skandale.

"Upravo njihov rad, njihova moguća povezanost sa nekakvim nepravilnostima, utiče na život građana“, kazala je Sever. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније