Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

28. 05. 2024. 18:34 >> 18:33
Čitaj mi:

iako je poslanik

Džaferi ostaje premijer S. Makedonije do izbora nove vlade

Premijer Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, koji je izabran i za poslanika u Parlamentu, najavio je danas da će funkciju premijera obavljati sve do izbora nove vlade, ali da do tada neće učestvovati u radu Sobranja.

Džaferi je to rekao na konstitutivnoj sjednici novog saziva Sobranja (Parlamenta) Sjeverne Makedonije, pozvavši se na Ustav, zakone i dosadašnju praksu.

Istakao je da neće učestvovati u radu novog parlamenta i njegovom odlučivanju kako bi ispunio zakonske odredbe Zakona o sprečavanju korupcije i sukoba interesa, prema kojem ne može u isto vrijeme da obavlja dvije funcije.

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici za predsjednika Sobranja Sjeverne Makedonije izbran je Afrim Gaši, poslanik koalicije "Vrijedi" koja je u završnoj fazi pregovora sa VMRO DPMNE o formiranju nove kolacione vlade, u kojoj bi, prema dostupnim informacijama, trebalo da bude i treći partner ove parlamentarne većine, Pokret "Znam - Za našu Makedoniju".

Prema proceduri, predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova, nakon što dobije obavještenje da je Sobranje konstutusano, ima rok od 10 dana da preda mandat predstavniku parlamentarne većine, što je u ovom slučaju lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski, koji pak od preuzimanja mandata ima rok od 20 dana da formira vladu.

Prelazna vlada Sjeverne Makedonije za sprovođenje izbora izabrana je 28. januara, a Džaferi (DUI) je premijersku funkciju, od Dimitra Kovačevskog (SDSM), preuzeo dan kasnije.

Na parlamentntarnim izborima održanim 8. maja pobijedila je koalicija konzervativne VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija", koja je osvojila 58 mandata u parlamentu koji ukupno ima 120 mjesta.

Koalicija SDSM "Za evropsku budućnost" i "Evropski front" na čelu sa DUI imaju po 18 madata, koalicija "Vrijedi" ima 14 mandata, a Partija "Ljevica" i Pokret "Znam - Za našu Makedoniju" po šest mandata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније