Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ N1 ]

27. 05. 2024. 12:23 >> 12:27
22
Čitaj mi:

ŠEF DIPLOMATIJE U VLADI SRBIJE

Đurić: Rezolucija o Srebrenici gazi Dejton

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je donošenje rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, politički iskorišćena kako bi se zgazio Dejtoski sporazum.

Prema njegovim riječima, rezultat glasanja signal onima koji bi pokušali da "uguraju" Kosovo u UN da će se suočiti sa velikim otporom.

Đurić je gostujući u jutarnjem programu televizije Hepi kazao da je Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici „pokušaj da se posvađaju Srbi i Bošnjaci“.

"Nije postignut konsenzus unutar Bosne i Hercegovine, kao i da se region okrene ka prošlosti i pokušaj da se nanese velika šteta a da su prekršena i pravila UN", kazao je Đurić. 

Srpski šef diplomatije kazao je da su pojedini zagovornici rezolucije pokušali da države članice UN obmanu pred glasanje i, između ostalog, lažnom pričom da će Srbija glasati za rezoluciju ili da će makar biti uzdržana, a da „izvodi cirkus“ za unutrašnju potrebu.

„Ali, istina nije mogla biti više različita, išli smo i kucali na vrata svake članice, čak i kosponzora same rezolucije zbog čega smo imali situaciju da nekoliko kosponzora nije glasalo za nju. To govori koliki je pritisak bio na pojedine zemlje da podrže nešto o čemu nisu znali bilo šta“, dodao je on. 

Smatra da je kampanja tj. diplomatska akcija koju je predvodio predsjednik Srbije Aleksandar Vučuć, a u njoj učestvovalo cijelo Ministarstvo spoljnih poslova i ostatak Vlade Srbije, donijela trajne koristi.

„Podigli smo profil Srbije u međunarodnoj zajednici i osvježili i osnažili kontakte sa mnogim malim i ostrvskim zemljama. A ove godine će se održati i samit tih ostrvskih zemalja i na njemu će kao gosti učestvovati izlanici Srbije. Nama je svaka zemlja važna i stvaramo prijatelje koji su dragocjeni za nas zbog teme Kosova i Metohije, i za ovu temu ali i za ekonomske teme“, zaključio je Đurić.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније