Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ RTS ]

22. 05. 2024. 20:21 >> 20:21
8
Čitaj mi:

Dodik

Rezolucijom o Srebrenici potpisan kraj BiH

Zbog rezolucije o Srebrenici, Skupština Republike Srpske je uputila protest protiv kršenja Dejtona i međunarodnog prava. Rezolucijom o Srebrenici potpisan je kraj BiH, a mirni razlaz Federaciji BiH predložićemo sjutra u Srebrenici, na sjednici Vlade, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Bosna i Hercegovina je došla do svog kraja ili su je, preciznije rečeno, doveli do kraja oni koji su se u nju kleli, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ostalo je samo da svi učine napor, da budu dobre komšije i da se u miru raziđemo, poručuje Dodik dan uoči odluke Generalne skupštine UN o Srebrenici.

"Mislim da je sa tom odlukom Generalne skupštine potpisan kraj Bosne i Hercegovine. Da li će se on ostvariti ubrzano ili za neko dogledno vrijeme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sjutra na sjednici vlade u Srebrenici, predložićemo federalnoj strani. Sinonim za tu rezoluciju može da bude kraj Bosne i Hercegovine", rekao je Dodik.

Kakva je BiH i kako funkcioniše, kaže Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, najbolje pokazuje način na koji je rezolucija o Srebrenici upućena u Generalnu skupštinu UN bez saglasnosti i konsenzusa Predsjedništva BiH.

"Kakav god bude ishod, dakle, glasanje od strane Bosne i Hercegovine neće biti glasanje Bosne i Hercegovine, zato što, da bi se nešto glasalo 'za' ili 'protiv' ili da bi se bilo uzdržano, takođe mora da postoji stav Predsjedništva", kaže Cvijanović.

Pismo Spajiću: Ako ne možete biti protiv rezolucije, budite bar uzdržani

Poslanici republičke skupštine zbog rezolucije o Srebrenici uputili su protest protiv kršenja Dejtona i međunarodnog prava. Odluka je proslijeđena svim zapadnim ambasadama, a predsjednik parlamenta Nenad Stevandić pisao je i crnogorskom premijeru Milojku Spajiću.

"Ako ne možete biti protiv rezolucije budite bar uzdržani", piše u pismu Spajiću.

"Narodna skupština je po ovom pitanju učinila sve što je mogla i vlada Republike Srpske je prije nje", rekao je Stevandić.

Rukovostvo Srpske sjutra će prije sjednice Vlade u Srebrenici položiti vijence na spomenik ubijenim Srbima u Bratuncu. Isto su planirali i u Potočarima, ali iz Memorijalnog centra to nijesu dozvolili.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније