Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ Mina ]

12. 05. 2024. 09:02 >> 09:02

regionalni izbori

Katalonci danas glasaju na izborima

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima, koji bi mogli odrediti stabilnost španske socijalističke vlade i pokazati snagu pokreta za nezavisnost.

Pobjeda stranke Zajedno za Kataloniju (Junts per Catalunya) ojačala bi separatiste i stvorila dodatne teškoće službenom Madridu.

Kandidat te stranke je Karles Pudždemon, koji je bio katalonski predsjednik tokom neuspješnog pokušaja otcjepljenja regije od Španije 2017. godine, a obećao je da će ponovno pokrenuti zahtjev za nezavisnost, prenosi Hina.

Nakon što je u novembru prošle godine preuzeo dužnost u drugom mandatu, španski premijer Pedro Sančez se oslanja na krhki savez sa separatistima u španskom parlamentu, što izazva bijes opozicionih konzervativaca.

Pudždemon, koji je optužen u Španiji zbog neuspješnog referenduma o nezavisnosti i živi u egzilu, ali će se uskoro vratiti kući zahvaljujući amnestiji, upozorio je da bi Junts mogao povući svoju podršku Sančezu ako mu nova katalonska vlada bude neprihvatljiva.

Ankete daju znatnu prednost na izborima socijalistima u odnosu na stranku Junts per Catalunya i njenog umjerenijeg protivnika Katalonsku republikansku ljevicu (ERC), koji trenutno upravlja bogatom sjeveroistočnom regijom.

Prema rezultatima ankete lista El Pais, socijalisti bi mogli osvojiti 40 mjesta u katalonskom, Junts bi dobio 34 mjesta, a ERC 26 mjesta.

Međutim, neka istraživanja pokazuju da je oko 40 odsto birača neodlučno, tako da je sve moguće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније