Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

18. 04. 2024. 16:36 >> 16:36
Čitaj mi:

U toku pregovori

Milanović: Mandat onome ko prvi bude imao 76 potpisa

Predsjednik Hrvatske i premijerski kandidat Socijaldemoratske partije (SDP) Zoran Milanović izjavio je danas da su u toku razgovori o sastavljanju parlamentarne većine i da svi koji u njima učestvuju moraju da vode računa o volji hrvatskih birača.

"Stranke koje su čvrsto stale na stranu borbe protiv korupcije, koje ne žele Hrvatsku zarobljenu korupcijom, kriminalom i nejednakošću pred zakonom, dobile su dvije trećine vaših glasova. Vaši glasovi obavezuju. Imate pravo očekivati i tražiti od njih, kao i od svih nas koje ste izabrali, da se drže date riječi", napisao je Milanović na Fejsbuku u prvoj reakciji na rezultate parlamentranih izbora održanih u srijedu.

On je ocijenio da će bez toga Hrvatska prestati da bude demokratsko društvo, a politika će se svesti na trgovinu i na brigu samo o sopstvenim interesima.

"Hrvatski Ustav je jasan, mandat za sastavljanje nove vlade može da dobije samo osoba koja dokaže da uživa podršku 76 poslanika izabranih u Hrvatski sabor", naglasio je predsjednik koji daje mandate za sastav vlade.

Milanović je poručio da će se i u ovoj situaciji "do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava".

Predsjednik je zahvalio biračima koji su u srijedu izašli na birališta rekavši da je izborom srijede za izbore želio da podstakne građane da u što većem broju izađu, jer smatra da odluku o budućnosti Hrvatske moraju da donesu svi.

"Velika izlaznost potvrdila je da hrvatski ljudi vole svoju zemlju, da vjeruju u nju i da žele promjenu", zaključio je Milanović.

U Hrvatskoj se danas očekuje početak pregovora o formiranju vladajuće većine, jer nijedna stranka na parlamentarnim izborima u srijedu nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira vladu.

Najviše mandata osvojila je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), 61, što toj stranci daje najviše šanse da formira novu većinu, ali rezultati izbora sugerišu da će se voditi teški pregovori o tome.

"Vrlo skoro ćete saznati s kim ćemo formirati većinu Saboru. S nekim kolegama smo se čuli već u samoj izbornoj noći, razgovore nastavljamo danas", objavio je danas na Fejsbuku premijer i predsjednik HDZ Andrej Plenković .

On je rekao da vladu treba da sastavi stranka s najvećim brojem glasova, odnosno HDZ, a ne SDP, koja je drugoplasirana s 42 mandata.

Plenković je danas u izjavi novinarima u Briselu oštro kritikovao Milanovića rekavši da svi koji ga podržavaju krše Ustav, prenijela je N1 televizija.

"On okolo zivka ljude, pa oni zovu mene", kazao je Plenković i poručio partnerima da ne vjeruju predsjedniku države ako ih bude zvao.

I predsjednik SDP-a Peđa Grbić sinoć je najavio početak pregovora o formiranju parlamentarne većine.

Njihov premijerski kandidat Zoran Milanović je prije izbora najavio da će formirati vladu nacionalnog spasa ostavljajući tako mogućnost za široku koaliciju stranaka i ljevice i desnice koje se protive HDZ.

Analitičari smatraju da će buduća vlada najviše zavisiti od treće snage u zemlji, Domovinskog pokreta (DP), koji ima 14 mandata, a ne isključuje se mogućnost da se za stranka podijeli na pitanju postizborne koalicije. Ukazuje da su sve opcije moguće, pa i novi izbori.

Predsjednik DP Ivan Penava sinoć je ponovio da ostaju pri stavu da nikako neće u koaliciju sa SDSS i strankom Možem”.

Stranka Most sa 11 mandata ranije se izjasnila da ne želi s HDZ, a Možemo, koji je osvojio deset mandata, da neće u vladu sa strankama desnice.

Premijerska kandidatkinja stranke Možemo, Sandra Benčić izjavila je da je cilj te stranke rušenje s vlasti HDZ i ocijenila da je i dalje moguć dogovor opozicije o vladi bez HDZ, na način da u vladu ne uđe desnica.

Ona je pozvala sve stranke, od ljevice do desnice, koje su, kako je rekla, zaklanjale da im je glavni cilj da unište HDZ koruptivnu hobotnicu, da kažu "'Ne' HDZ" i da u parlamentu podrže manjinsku vladu SDP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније