Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

15. 04. 2024. 13:20 >> 13:19

LOKALNA SKUPŠTINA ODLUČILA

Srebrenica: Ulica maršala Tita postaje Ulica Republike Srpske

Skupština Srebrenica je danas odlučila da će s Ulica maršala Tita nazivati Ulica Republike Srpske.

Za predlog promjene naziva je glasalo 14 odbornika. Bošnjački klub odbornika je prije glasanja napustio sjednicu jer nije usvojen njihov predlog da se ta tačka skine s dnevnog reda.

Pored promjene naziva Ulice maršala Tita, za bošnjačke odbornike je sporno to što će Ulica Milivoja Mičića dobiti naziv po Goranu Zekiću, lokalnom lideru Srpske demokratske stranke (SDS), ubijenog 8. maja 1992. godine u srebreničkom naselju Vidikovac.

Sporne su im i promjena naziva Trga Mihajla Bjelakovića u Trg Republike Srpske i Gradskog parka Srebrenice u Park majora Koste Todorovića.

Ulica Reufa Selmanagića Crnog trebalo bi da promijeni naziv u Dubrovačka ulica.

Probosanske stranke iz Srebrenice, srebrenička udruženja i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković ranije su poslali pismo ambasadorima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da spriječe najavljenu promjenu naziva ulica.

U pismu su ocijenili da je "prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu. Ostaće u istoriji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca".

U pismu su povodom promjene naziva Ulice Reufa Selmanagića - Crnog podsjetili na video-snimak iz 1995. na kojem se vidi kako tadašnji komandant Vojske RS i haški osuđenik Ratko Mladić zahtijeva da se ukloni ulična tabla sa imenom tog Srebreničanina, obavještajca i borca odreda Vladimira Perića - Valtera u Sarajevu i učesnika drugih borbi partizana 1941-45.

Skupština Srebrenice čija su većina bili srpski odbornici, donijela je 1996. odluku o promjeni naziva ulica, između ostalih i ulice Reufa Selmanagića-Crnog.

Odlukom nove skupštinske većine u kojoj su bili i Bošnjaci, 2002. godine, vraćeni su stari nazivi ulica koji su danas ponovo promenjeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније