Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

06. 04. 2024. 13:15 >> 13:15

DOSTAVLJENO ZVANIČNICIMA

Ambasador Srbije pisao UN povodom najavljene rezolucije o Srebrenici

Ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Savanović je Generalnom sekretarijatu UN-a uputio pismo u vezi s najavljenim donošenjem rezolucije o Srebrenici, uz koje je dostavio pismo koje je nedavno zvaničnicima UN uputila srpska članica Predsedništva BIH Željka Cvijanović, objavili su sarajevski mediji.

Uz to je poziv na dokumente koje je na društvenoj mreži Iks objavio novinar Ivica Puljić koji živi u Vašingtonu.

Po dokumentu objavljenom u sarajevskim medijima, ambasador Stevanović je u pismu naveo da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je obavezna da obavijesti o svakom aktu koji "narušava mir, bezbjednost i stabilnost u BiH, sa širim implikacijama na mir, sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana".

"Najnovija inicijativa samo jedne etničke strane u BiH da zagovara Rezoluciju Generalne skupštine UN o Srebrenici, bez saglasnosti i odobrenja zajedničkih vlasti BiH je čin koji narušava osnovne odredbe Dejtonskog/Pariskog mirovnog sporazuma od 1995. godine u BiH i Ustav BiH", naveo je Stevanović.

Podsjetio je da je po Ustavu BiH tročlano Predsjedništvo BiH jedino nadležno sa sprovođenje spoljne politike.

Ocijenio je da je komunikaciju BiH putem redovnih diplomatskih kanala "monopolizovala jedna etnička strana" i da je Cvijanović poslala pismo koje je adresirala i na njega, ambasadora Srbije u UN.

"Kako je Srbija u potpunosti posvećena miru, bezbjednosti i stabilnosti BiH, kao i šireg Zapadnog Balkana, ja, kao stalni predstavnik Srbije koja je jedan od garanta Dejtonsko-Pariskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine o BiH, dijelim ovo pismo (Željke Cvijanović) s vama kako biste spriječili moguće opasne posledice", piše ambasador Stevanović u pismu Generalnom sekretarijatu UN.

Ocijenio je da donošenje Rezolucije o genocodu u Srebrenici "može izazvati akcije protiv mira, bezbjednosti i stabilnosti u BiH, kao i u cijelom regionu Zapadnog Balkana".

Ranije je objavljeno da je Cvijanović u pismu obavijestila zvaničnike UN da je inicijativu za donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija podnio bez saglasnosti tročlanog Predsjedništva BiH koje je po Ustavu BiH jedino nadležno za vođenje spoljne politike.

Pozvala je Generalni sekretarijat UN-a da sve rezolucije predstavljene u Generalnoj skupštini UN, koje se odnose na BiH, budu u skladu sa ustavnim procedurama i uz saglasnost nadležnih organa.

Cvijanović je ocijenila "da bi usvajanje rezolucije potkopalo posleratni proces ozdravljenja BiH i izazvalo unutrašnje nemire u BiH, narušivši međuetničko povjerenje koje je od vitalnog značaja za njenu budućnost".

Tike se "rizikuje ponovno rasplamsavanje tenzija i preokretanje napretka ostvarenog ka miru i stabilnosti u regionu - ukazala je ona.

Cvijanović je ocijenila da bi, ako bi bilo koja zemlja članica UN podržala tu rezoluciju, to za "odmetnutog bosanskohercegovačkog ambasadora (značilo) nagrađivanje za kršenje zakona svoje matične zemlje, lažno predstavljanje stavova BiH i pomaganje u rušenju njenog ustavnog poretka".

"To bi predstavljalo opasan presedan koji podriva vladavinu prava i principe diplomatskog integriteta", navela je srpska članica Predsedništva BiH.

Za prihvatanje rezolucije je potrebno da za nju glasaju dvije trećine članica UN i nema mogućnosti veta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније