Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

А.М./M.L.B. [ RTS.rs/N1 ]

29. 05. 2023. 18:50   >>  30. 05. 2023. 07:06 13

AKCIJA KFOR-A NA SJEVERU KOSOVA

Više od 50 osoba povrijeđeno u sukobima u Zvečanu

Kfor je danas razbio protest ispred zgrade opštine u Zvečanu, na sjeveru Kosova. Poslije podne je u toj većinski srpskoj opštini došlo do sukoba između snaga Kfora i okupljenih građana, bačene su šok bombe i suzavac, a letjele su i kamenice i flaše. Više od 50 osobe povrijeđeno je i imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena.

Predstavnici Srpske liste predali su dva zahtjeva Kforu, od kojeg očekuju da ga proslede predstavnicima policije – da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku.

"Kfor uprkos garancijama nije zaštitio Srbe ni spriječio nasilno preuzimanje vlasti"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da vojnici Kfora nijesu zaštitili Srbe na sjeveru Kosova i nijesu spriječili nelegalno i nasilno preuzimanje vlasti u opštinama sa srpskom većinom, iako su dali garancije da će to učiniti.

"Vojnici Kfora nijesu zaštitili Srbe i nijesu spriječili nelegalno i nasilno preuzimanje opština i nasilje kojem su Srbi bili izloženi, iako su više puta dali garancije da će to učiniti", kazao je Vučić tokom obraćanja javnosti povodom situacije na Kosovu.

Kfor: Oko 25 naših pripadnika povrijeđeno

U sukobima na sjeveru Kosova, gdje srpski demonstranti traže povlačenje albanskih gradonačelnika, danas je povrijeđeno oko 25 pripadnika snaga koje predvodi NATO (Kfor), saopštila je ta misija na Tviteru.

Više od 53 osobe povrijeđene

Više od 53 osobe imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijelne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Među povrijeđenim je i reporter agencije Tanjug.

U Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga Kfora. Snage Kfora su, javljaju reporteri N1, u opremi za razbijanje demonstracija. U Zvečanu je u poslijepodnevnim časovima došlo do sukoba između snaga Kfora i okupljenih građana, bačene su šok bombe i suzavac, a letkele su i kamenice i flaše.

 
Starović: Dvojica Srba ranjena, jedan u veoma teškom stanju
 
Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja tokom sukoba u Zvečanu, rekao je za RTS državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović. Ističe da je jedan od njih je u veoma teškom stanju.
 
"I još veliki broj naših sunarodnika koji su mirno protestovali, a to se vidi po tome što su sjedjeli na asfaltu prije nego što je krenula intervencija KFOR-a, mnogi od njih su lakše povrijeđeni", rekao je Starović u emisiji "Oko".
 
Čuju se detonacije, mnogo povrijeđenih sa obje strane

Kako javlja dopisnik RTS-a, ima mnogo povrijeđenih sa obje strane. Čuju se pucnji i sporodične detonacije.

Povrijeđenima je pomoć pružena u Domu zdravlja u Zvečanu, a oni sa težim povredama prevezeni su u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Helikopter KFOR-a nadlijeće to područje.

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, a građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sjutra.

Tanjug: Povrijeđen naš izvještač

Tanjug javlja da je izvještač te agencije sa Kosova povrijeđen kada mu je šok bomba pala pod noge. Kako navode, nije mu pružena pomoć.

KFOR krenuo u nasilno rastjerivanje građana u Zvečanu

Jake snage KFOR-a krenule su u razbijanje skupa građana okupljenih ispred opštine Zvečan. Koristili su suzavac, šok-bombe i ostalu opremu za razbijanje demonstracija.

Uslijedila je reakcija okupljenih koji su uzvratili kamenicama, flašama i drugim predmetima koji su im se našli pri ruci.

KFOR je izveo akciju kako bi pomerili dva blindirana policijska vozila sa specijalcima koji su bili opkoljeni građanima.

Kako javlja dopisnik RTS-a, ima povrijeđenih.

Sukob se preliva u ostale djelove grada.

Simić: Iznijeli smo svoje zahtjeve KFOR-u, čekamo odgovor

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da su razgovarali sa pukovnikom KFOR-a Nebisom, koji je preuzeo komandu u Zvečanu.

"Pokazao je razumijevanje za zabrinutost, razume zašto su ljudi ovde. Nismo htjeli o sitnim stvarima da razgovaramo, poslali smo jasnu poruku da je srž problema nelegalno prisustvo u zgradi opštine, nema zašto da gubimo vrijeme govoreći o vozilima. Tražimo da oni koji su nelegalno ušli da napuste zgradu i da se nakon toga od strane Kfora zgrada obezbijedi i onda ćemo se razići. Sad čekamo odgovor, obavljaju razgovore sa svojim nadređenima", poručio je Simić.

Zamolio je novinare da u svet pošalju sliku protesta koja pokazuje da je riječ o mirnom protestu.

"Svi su mirni i staloženo brane svoja osnovna prava", rekao je Simić.

Milović: Komandant Kfora za sjever Kosova uskoro dolazi na pregovore sa Srbima

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović prenio je okupljenim građanima da će komandant Kfora zadužen za sjever Kosova uskoro doći da pregovara sa Srbima i zamolio ih da pokažu jedinstvo i mir.

Milović je rekao da je predstavnik američkog Kfora, sa kojim je prethodno razgovarao, rekao da građani "sačekaju oko sat vremena" i da će doći komandant Kfora zadužen za sjever da pregovara sa Srbima. Ispred zgrade opštine, okupljeni su pjevali "Izađi mala", "Srbija, Srbija", "Tamo daleko", javlja izvještač Tanjuga.

Okupljeni Srbi traže da se svi pripadnici specijalne policije povuku sa sjevera KiM i da albanski gradonačelnici ne ulaze u opštine.

Zahtjev Kfora je da se propuste dva vozila specijalne policije koja se nalaze u okruženju građana.

Pripadnik Kfora: Raziđite se ili ćemo sami ukloniti građane

Jedan predstavnik Kfora razgovarao je sa predstavnicima Srpske liste u Zvečanu i zatražio da se građani koji su okupljeni ispred opštine raziđu.

On je upozorio da će, u suprotnom, KFOR preduzeti akciju kako bi uklonio građane.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić odgovorio je da se ispred opštine u Zvečanu nalazi nenaoružan narod i da će im se uskoro pridružiti žene i djeca.

Kfor je potom pozvao medije koji izvještavaju na albanskom jeziku da uđu u zgradu opštine, gdje im je policija rekla da je to zbog njihove bezbjednosti.

Novinari koji izvještavaju na srpskom jeziku i dalje su napolju, ispred zgrade opštine, kao i jedan dio novinara koji izvještavaju na albanskom, koji nisu ušli u zgradu opštine.

Vučević: Do 14 časova biće potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je Vojska Srbije (VS) od petka u najvišem stepenu borbene gotovosti, a da će danas do 14 časova biti potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije.

Vučević je rekao da je suština da VS ostane u stepenu najviše borbene gotovosti, ali da očekuje da se ovo pitanje riješi politički, a ne ratom.

Dodao je da je Načelnik generalštaba VS general Milan Mojsilović u stalnim razgovorima sa Kforom, čiji je zadatak, kako je rekao Vučević, da obezbijedi mir i bezbiednost srpskog naroda na Kosovu.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније