Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

М.М.

30. 03. 2023. 16:27 >> 16:27

BREGU

"Region da ostane postojan na putu održivosti, zelene tranzicije i dekarbonizacije"

Naš region treba ostati postojan na putu održivosti, zelene tranzicije i dekarbonizacije s obzirom da su bilo kakva dugoročna odstupanja štetna, a posebno u regionu koji je u toj mjeri podložan klimatskim promjenama, kao što je naš, rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na otvaranju foruma nevladinih organizacija o Zelenog agendi za Zapadni Balkan koji je Savjet organizovao u saradnji sa projektom EU4Green u Beogradu.

„Zelena agenda za Zapadni Balkan je dinamična inicijativa koja se stalno mijenja, kao živi organizam, za koju su potrebni napori vladinog i nevladinog sektora da je razvijaju i oblikuje prema održivom planu za budućnost. U regionu u razvoju, kao što je naš, brige se uglavnom odnose na svakodnevni život zbog čega je teže misliti o oblicima i načinima na koje je budućnost ugrožena. Budućnost, sa svim njenim nijansama neizvjesnosti, se čini dalekom kada je perspektiva svakodnevice i dalje puna izazova,“ rekla je Bregu.

Učesnici Foruma razgovarali su o urgentnim ekološkim pitanjima, uključujući održivu mobilnost, energetsku efikasnost, zelena ulaganja i radna mjesta, u funkciji podrške radu i unapređivanja uloge civilnog društva, ali i razmatrali regionalni i pojedinačni napredak po pitanju sprovođenja Akcionog plana za zelenu agendu širom Zapadnog Balkana.

„Iako se možda na Zapadnom Balkanu klimatske promjene i degradacija životne sredine ne smatraju toliko hitnima u smislu istaknutih političkih pitanja, oni ipak predstavljaju životnu prijetnju na koju je, kao i u slučaju energetske, inflacijske i krize u snabdijevanju hranom, potrebno brzo reagovati. Političari treba da ozbiljno uzmi sve veći broj mladih ljudi koji govore o kvalitetu života i stanju okoline kao razlozima zbog kojih se odlučuju da odlaze iz regiona,“ dodala je Bregu.

Bregu je otvorila forum zajedno sa šefom Jedinice za regionalne programe i ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan u Generalnoj Direkciji sa susjedstvo i pregovore o proširenju Holgerom Šrederom i Azrom Vuković iz nevladine organizacije Green Home iz Crne Gore.

„Neizmjerno smo zahvalni ovoj regionalnoj koaliciji volje koja se okupila na forumu. Mi smo u Savjetu za regionalnu saradnju ponosni što smo zahvaljujući našem kapacitetu sazivanja i organizacije regionalnih događaja okupili vlasti i međunarodne organizacije radi pokretanja današnje platforme za dijalog i saradnju. Kao što poslovica nepoznatog autora kaže „kada se pauci ujedine, uhvate lava u svoju mrežu“. Počnimo onda i mi da pravimo mrežu i zajedno uhvatimo lava i pređemo na zeleno,“ zaključila je Bregu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније