Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Бета [ R.B. ]

07. 02. 2023. 14:01 >> 13:56

UPRKOS ODBAČENIM OPTUŽBAMA

Hrvatski državljani ponovo zaustavljeni na aerodromu u Zambiji

Osmoro državljana Hrvatske danas je zaustavljeno i odvedeno s aerodroma u Ndoli u Zambiji iako je juče sud u toj zemlji odbacio optužbu protiv njih za trgovanje djecom i odredio da u roku od 48 časova moraju da napuste Zambiju, javljaju hrvatski mediji. Zasad nije jasno zašto su zaustavljeni i jesu li ponovo uhapšeni.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je juče da je sud u Ndoli odbacio optužbu protiv četiri hrvatska bračna para koji su bili osumnjičeni da su posjedovali lažna dokumenta o usvajanju djece iz DR Konga i naložio im da u roku od 48 časova moraju da napuste zemlju.

Hrvatski državljani su uhapšeni početkom decembra na aerodromu u Ndoli, a tek su prije dvije sedmice, uz kauciju i zabranu napuštanja zemlje, bili pušteni da se brane sa slobode.

S njima su u trenutku hapšenja bila i usvojena maloljetna djeca, njih četvoro starosti od godinu do tri godine, koja su im oduzeta. Sva djeca, kako su u međuvremenu potvrdile hrvatske vlasti, imaju hrvatske papire i hrvatski sudovi su potvrdili usvajanje.

Njih su preuzele socijalne službe Zambije, a službeniku hrvatske ambasade dosad nije omogućeno da ih posjeti.

Hrvatski šef diplomatije, Gordan Grlić Radman, juče je u Zagrebu pozdravio odluku zambijskog suda i najavio da je sljedeći korak zaštita usvojene djece iz DR Konga do koje se zasad nije uspjelo doći.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније