Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

О.З.

09. 12. 2022. 07:15 >> 07:20
10

SITUACIJA VEOMA NAPETA

Srbija razmatra slanje hiljadu pripadnika bezbjednosnih snaga na Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je da je kosovski premijer Albin Kurti nastavio okupaciju sjevera Kosova i najavio da će Srbija usljed najnovijih dešavanja razmotriti mogućnost da na Kosovo pošalje do 1.000 pripadnika bezbjednosnih snaga.

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije naveo da je nakon što je Kurti "napadao vino i rakiju i srpski narod u Velikoj Hoči i nakon što je sa kosovskom policijom maltretirao djecu u vrtiću u Leposaviću, u četvrtak veče poslao kosovsku policiju na sjever Kosova."

"Prema našim saznanjima, preko 300 do 350 policajaca, što patrolnih s pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cijevima, pod punom ratnom opremom i oklopnim vozilima, oko 20.30 upali su na sever Kosova i Metohije iz pravca Južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, pa se rasporedili i blokirali celu Kosovsku Mitrovicu, da bi se konačno stacionirali u mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice - Suvi Do, Brđani, Mikronaselje, Tri solitera i Bošnjačka mahala", rekao je Petković, prenosi RTS.

Kaže da je povod za upad policije navodno to što su Albanci koji žive u mješovitim sredinama uplašeni zbog dešavanja na sjeveru Kosova. Petković je rekao i da je Kurti tokom samita u Tirani izazivao nasilje i obračunavao se sa Srbima, želeći da izazove incidente i da se nasilno nametnu protivpravni izbori u četiri opštine.

Prema njegovim riječima, Kurti želi da izazove nasilje i protjera srpski narod sa Kosova.

"Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših bezbjednosnih snaga na Kosovo po Rezoluciji 1244, posebno član 4 kao i član 6 aneksa 2. Nećemo dozvoliti novu 'Oluju' i protjerivanje našeg naroda i stradanje našeg naroda", rekao je Petković.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je kasno sinoć saopštio da je, "posle uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na sjeveru" Kosova neophodno pojačano prisustvo policije.

"U opštini Zvečan napadnuti prpadnici policije"

U selu Srbovac u opštini Zvečan sinoć su pripadnike Kosovske policije napala naoružana lica, saopštila je Kosovska policija, prenio je portal Kossev.

Navode da je do incidenta došlo oko 23 sata u trenutku kada su policijske jedinice bile na redovnoj dužnosti, u patroli.

Iz policije poručuju da su naoružane osobe dugim puškama izvršile napad iz vozila marke Audi sa KM registarskim oznakama.

U saopštenju se navodi da je lakše povrijeđen jedan službenik, a da je na policijskom automobilu pričinjena znatna materijalna šteta.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније