Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.V. [ Al Jazeera Balkans ]

31. 08. 2022. 19:10 >> 19:07
1

ODBIJEN PREDLOG

Neće biti promijenjen naziv ulice Josipa Broza Tita u Mostaru

Vijećnici na sjednici mostarskog Gradskog vijeća nijesu usvojili odluku o izmjeni naziva Ulice maršala Tita. Žustra rasprava vodila se o promijeni imena ulice koja nosi naziv po Josipu Brozu Titu, a što je predložila Hrvatska republikanska stranka (HRS).

"Budući da najduža ulica u našem gradu nosi ime po čovjeku koji je bio lider u totalitarnom i nedemokratskom komunističkom režimu, smatramo da ista vrijeđa osjećaje građana i turista koji posjećuju Mostar. Prema istoriografskim saznanjima, komunizam je odgovoran za smrt preko 80 miliona ljudi, a jugoslovenski je kriv za smrt oko milion ljudi. Predlažemo da se ta ulica nazove po posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću te da na ovaj način dodatno harmonizujemo odnose naroda u BiH“, pojasnio je predlog HRS-a vijećnik te stranke Silvio Bubalo.

Adil Šuta (SDA) je kazao kako je ova tačka „predizborni čin“, a u svom izlaganju je naveo kako osuđuje sve zločine koje su počinili svi totalitarni režimi.

"Ovo su predizborne i populističke tačke. Treba da formiramo sveobuhvatnu komisiju koja će se baviti imenima svih ulica u Mostaru. Osuđujem sve loše stvari koje su radili neki sistemi, dajte da završimo ovu priču, a ne da se takmičimo ko je veći titoista ili antititoista“, kazao je Šuta.

Arman Zalihić (SDP BiH) je naveo par primjera zašto on i njegova stranka smatraju da Tito zaslužuje ulicu koja će nositi njegovo ime.

"Tito ima dva ključna razloga zašto treba imati ulicu u Mostaru, prvi je da je Tito uveo narode ovoga područja na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu. Drugi razlog je da je Mostar za vrijeme Tita doživio najveći rast i uspjeh. Tito je udario i temelje ove države“, kazao je Zalihić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, koji nije prisustvovao većem dijelu sjednice, upitao je vijećnike da li ih je sramota i kakvu poruku šalju građanima.

"Uhvatili ste se teme i uporno se svađate. Ja ću napustiti sjednicu, razmislite o svemu što radite. Kampanja još nije počela i zamolio bih vas da se smirite. Vi kao vijećnici ste odgovorni da napravite bolje okruženje ljudima koji ovdje žive“, izjavio je gradonačelnik.

Prilikom glasanja odluka o promjeni imena nije dobila potrebnu većinu. Za promjenu je bilo 15 vijećnika, isto toliko protiv, dok su dva vijećnika bila uzdržana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније