Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Klix [ I. P. ]

18. 08. 2022. 07:00 >> 06:57
1

STOLTENBERG JASAN

Povećaćemo snage na Kosovu ako situacija eskalira

NATO će povećati svoje mirovne snage na Kosovu ako dođe do eskalacije tenzija sa susjednom Srbijom, izjavio je šef alijanse Jens Stoltenberg, uoči pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Sada imamo značajnu misiju, vojno prisustvo na Kosovu od blizu 4.000 vojnika“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, koji je stajao uz njega dok je ovo govorio.

"Ako bude potrebno, premjestićemo snage, rasporediti ih tamo gdje je potrebno i povećati naše prisustvo. Već smo pojačali prisustvo na sjeveru. Spremni smo učiniti više", rekao je on.

Tenzije između Srbije i Kosova rasplamsale su se ovog mjeseca kada je Priština rekla da će obavezati Srbe koji žive na sjeveru, koje podržava Beograd i ne priznaju kosovske institucije, da počnu da koriste registarske tablice izdate u Prištini.

Situacija se smirila nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti, pod pritiskom SAD-a i Evropske unije, pristao da odgodi pravilo o registarskim tablicama do 1. septembra, a mirovne snage NATO-a nadgledaju uklanjanje barikada koje su postavili Srbi.

Međutim, Vučić je na konferenciji za novinare u NATO-u rekao da će razgovori sa Kurtijem u četvrtak, koje će omogućiti EU, biti teški jer se dvije strane ne slažu u gotovo ničemu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније