Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

02. 08. 2022. 09:52 >> 09:51
2

PETRIČ

"Na Balkanu se događa sukob koji može eskalirati"

Bivši izaslanik Evropske unije i visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič ocijenio je da se na Balkanu događa sukob koji se može obuzdati, ali ipak ima potencijal za eskalaciju, i da zvaničnici treba što prije da se verbalno razoružaju.

"Jer, kao što smo vidjeli u Ukrajini, ova vrsta verbalne eskalacije lako se pretvori u vojnu eskalaciju", rekao je Petrič za Radio slobodna Evropa i ocijenio da je Vlada Kosova donijela mudru odluku da odloži sprovođenje odluka o registarskim tablicama i ličnim ispravama.

Prema njegovim riječima EU bi trebalo da učini više za dijalog u kojem posreduje između Kosova i Srbije, a ovaj primjer pokazuje kako odlaganje procesa ne funkcioniše.

Petrič je rekao da je zbog rata u Ukrajini, u istočnoj i jugoistočnoj Evropi situacija postala puno emotivnija i nestabilnija i da od agresije protiv Ukrajine koju je pokrenula Rusija postoji određeni efekat prelivanja na Balkan.

Ocijenio je da su NATO i Kfor u pripravnosti na Kosovu i da je međunarodno prisustvo važno kako bi se osigurao nastavak dijaloga i kompromis.

"Mislim da je jedini način na koji mogu reći kao diplomata da se vratimo pregovorima i nastavimo da angažujemo gospodina Lajčaka (Miroslava, specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije) i Evropsku uniju i pronađemo izlaz i rješenje iz ove vrlo opasne situacije", rekao je Petrič.

On je ocijenio da su obje strane prihvatile Evropsku uniju kao posrednika i da EU mora biti prisutna i vrlo aktivna i u Beogradu i u Prištini, i da samo tada mogu vidjeti napredak.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније