Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

T.G. [ Mina ]

25. 06. 2022. 22:12 >> 22:17
1

FAJON

"Ubrzati debatu o proširenju EU na Zapadni Balkan"

Debata o proširenju Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan treba da se ubrza, rekla je slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

Fajon je, u intervjuu slovenačkoj agenciji STA, kazala da ako EU ne pokaže privrženost Zapadnom Balkanu jasno i iskreno, postoji zabrinutost da bi moglo doći do sljedećeg rata u neposrednom susjedstvu Slovenije.

Ona je rekla da je Zapadni Balkan postao poligon za različite geopolitičke interese i da postaje sve veći bezbjednosni rizik.

"U tom kontekstu, razumijem bijes, razočaranje i frustraciju ljudi na Zapadnom Balkanu, jer EU gubi kredibilitet u procesu proširenja", istakla je Fajon.

Ona je kazala da je sa francuskom koleginicom Katrin Kolonom u Luksemburgu razgovarala posebno o Zapadnom Balkanu, pokušavajući da je ubijedi zašto je toliko važno da se ubrza proces dodjele statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Fajon, Moldavija je dobila status kandidata za veoma kratko vrijeme i bez ispunjavanja bilo kakvih kriterijuma.

"To je teško razumjeti i opravdati, pa je razgovor sa liderima Zapadnog Balkana na samitu u Briselu bio veoma gorak", istakla je Fajon.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније