Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M.

20. 05. 2022. 16:57   >>  17:26 9

U CILJU ZAŠTITE NACIONALNIH INTERESA

Zahtjevi HAZU prije ulaska CG u EU: Vratiti kulturno blago, definisati kopnenu granicu...

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom oko ulaska ovih zemalja u EU.

Od Crne Gore, naglašava HAZU, treba tražiti zagarantovane mandate Hrvatima u Skupštini Crne Gore, podršku predlogu zajedničke nominacije Bokeljske mornarice kao nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore i hrvatskog naroda upućenom Unesku. Treba konačno odrediti kopnenu granicu, a posebno razgraničenja na moru prema Konvenciji UN-a, ističu iz HAZU.

"Tražiti zagarantovane mandate Hrvatima u Skupštini Crne Gore; podrška predlogu zajedničke nominacije Bokeljske mornarice kao nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore i hrvatskoga naroda upućenom UNESCO-u; podržati Zaključke sa naučnog skupa Identitet Hrvata Boke kotorske koji je u maju 2021. održan u Zagrebu", navodi se na sajtu HAZU.

Dalje navode da je neophodno "konačno odrediti kopnenu granicu (osttvo Lastavica s tvrđavom Mamula, a posebno razgraničenja na moru prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora i nakon proglašenja isključivog državnog pojasa Republike Hrvatske; Crna Gora mora potpuno i odgovorno upravljati plastikom i drugim otpadom kako bi se  smanjila količina tog otpada koji dopluta do južnih hrvatskih ostrva; suzdržavanje Crne Gore u istraživanju i eventualnoj eksploataciji ugljikovodika u dubljem dijelu Južnog Jadrana".

Dodaje se da je neophodno aktuelizovati potrebu poštovanja preuzetih obaveza iz potpisanih sporazuma i dogovora – zaštita prava hrvatske manjine; "stvarno, a ne samo deklarativno pravo na neometan povratak i slobodno raspolaganje svojom imovinom svih koji su za rata na području bivše Jugoslavije morali napustiti svoje domove; pitanje granica – razlika između deklarativnoga i stvarnoga ispunjavanja obaveza".

HAZU navodi da treba platiti štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku, posebno na kulturnoj baštini, i vratiti odneseno kulturno blago, "zatražiti oproštaj od Hrvatske za počinjena zla, prestati s prisvajanjem hrvatske kulturne baštine, posebno književne; osigurati reciprocitet Hrvatima, tj. slobodno političko i kulturno organiziranje i djelovanje na nivou  koji Republika Hrvatska osigurava svojim manjinama".

"U Jadranskom bi moru trebalo naći zajednički obostrano prihvatljiv model ekološkog istraživanja podmorja u saglasnosti sa stavovima iz Glazgova te obostrano prihvatljiv nastavak eventualne sigurne proizvodnje – određena iskustva u saradnji u prošlosti te uticaj Republike Hrvatske mogu biti od velikog značaja; obratiti pažnju na zagađenje Jadranskog mora raznim otpadom, plastikom, otvorenom kanalizacijom i dr., s obzirom na to da se sve te nečistoće morskim strujama šire od juga prema sjeveru i dolaze u Hrvatski dio Jadrana; smanjiti negativan uticaj na okolinu  TE Pljevlja snage 210 MW", navode u HAZU.

Zahtjevi prema Srbiji

U dokumentu se navodi da "Srbija treba da prestane s podsticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande. Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktuelizovati neodgodivi povratak hrvatske katastarske teritorije i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske".

Potrebno je, navodi HAZU, aktualizovati poštovanje preuzetih obaveza iz potpisanih sporazuma i dogovora, kao što su zaštita recipročnih prava hrvatske manjine, a Hrvatima osigurati slobodno političko i kulturno organizovanje te djelovanje na nivou istovjetnom onom koju Hrvatska osigurava srpskoj manjini.

Naglašavaju i potrebu definisanja položaja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. "Hrvatska treba da insistira na dostavi podataka iz odnesenih arhiva nakon Drugog svjetskog rata - vratiti arhiv NDH, "arhiv JNA o križnim putovima i logorima", o hrvatskom proljeću i tako dalje. Srbija treba da vrati dokumentaciju odnesenu iz vukovarske bolnice, otkriti sva mjesta pogubljenja Hrvata za vrijeme agresije na Hrvatsku te imena ubijenih, uz omogućavanje njihovog dostojnog sahranjivanja".

Smatraju i da Srbija treba, ističe HAZU, da prizna hrvatski etnički integritet Bunjevcima.

"Od Srbije treba da traži odricanje od proglašenja bunjevačkog govora Hrvata zvaničnim u Subotici jer bi se to moglo shvatiti kao dio političkog plana identitetskog rastakanja hrvatske bunjevačke zajednice u Vojvodini.Srbija na svim nivoima treba javno i nedvosmisleno da prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik. Treba insistirati na odricanju Srbije od svojatanja i prisvajanja istorijskog "dosega kulture s hrvatskih prostora te hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti". Srbija treba da prizna agresiju na Hrvatsku, prvenstveno plaćanjem štete počinjene u pohodu na Hrvatsku", dodaju iz HAZU

Hrvatska i BiH

Hrvatska s BiH treba da riješi pitanje položaja hrvatskog naroda. BiH treba po svaku cijenu da odustane od "nasilnog utjerivanja Hrvata u zajednicu koja gazi njihova elementarna ljudska i kolektivna prava", napominje HAZU.

Hrvatima, kako kažu,  treba osigurati savremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH.

HAZU ističe kako BiH treba da prizna "pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavljanju i odbrani države od srpske agresije" te da prestane "lažno optuživati Hrvate pred sudovima", osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet te odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније