Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M.

11. 05. 2022. 21:11   >>  21:26 2

U BRISELU

Počela neformalna večera lidera sa Zapadnog Balkana

Lideri zapadnobalkanske šestorke sastali su se u Briselu na neformalnoj večeri sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom koja se organizuje dva puta godišnje.

Večeri prisustvuju predsjednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i šefica kosovske diplomatije Donika Gervala.

EU predstavljaju Borel, visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku, i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Borel je uoči večere izjavio da je većina partnera EU u regionu od prvog dana rata u Ukrajini u potpunosti usklađena sa odgovorom Unije na rusku agresiju i pozvao one koji se još nisu uskladili da to učine, što se odnosilo jedino na Srbiju.

On je rekao da Zapadni Balkan "ostaje strateški prioritet" EU, ukazao na potrebu da EU i taj region "ostanu ujedinjeni" i da "zajedno preduzmu potrebne korake radi osiguranja bezbjedne, stabilne i prosperitetne Evrope".

Vučić je uoči večere kazao da će Srbija odgovoriti "odgovorno i ozbiljno" ako Kosovo sjutra podnese zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, kako je najavila Gervala.

Učesnici sastanka su se zajedno fotografisali uoči večere.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније