Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

23. 10. 2024. 16:16 >> 18:16
8
Čitaj mi:

MOMO KOPRIVICA

Biće više tužilaca, oduzećemo nelegalno stečenu imovinu

Od izvještaja Evropske komisije u oblasti pravosuđa očekujem konstataciju napretka, istakao je potpredsjednik Vlade Momo Koprivica u emisiji Budimo budni - Pitajte Vladu. Najavio je formiranje pravosudne policije.


Koprivica je odgovarao na pitanja o efikasnosti Vladine politike u oblasti pravosuđa, antikorupcije i unapređenja političkog sistema.

Podsjetio je da Crna Gora dobila IBAR, i istakao da očekuje da naša zemlja bude motor ubrzanja evrointegracija cijelog regiona.

Nedostatak sudija i tužilaca je naslijeđen problem, kaže on.

"Zato što je sistem postavljen destimulativno za pravnike sa sjevera Crne Gore", istakao je Koprivica.

Kaže da su napravljeni određeni pomaci u ovom dijelu, i da se vremenom, postupnim promjenama može doći do dovoljnog broja tužilaca u sistemu.

"Jačaju se kapaciteti pravosuđa, i mislim da se stvara bolja slika o tužilaštvu. Ostaje veliki problem kad je u pitanju popuna na sjeveru, ali u okviru reforme Zakona o državnom tužilaštvu predviđeno je da se jednogodišnje obuke tužioca vrše u mjestu prebivališta. Ranije su obuku radili u Podgorici", naveo je Koprivica. 

U odgovoru na pitanje o slučaju "Tunel", u kojem niko od nadležnih nije odgovarao, Koprivica kaže da je do tog događaja došlo prije početka mandata 44. Vlade.

"Evidentno je da u tadašnjem bezbjednosnom sektoru niko nije snosio odgovornost. Evidentno je da nijesu procesuirani oni koji su bili na pozicijama. Neophodno je da ta afera dobije svoj epilog", kaže Koprivica.

Dodao je da je radna grupa dobila zadatak da formira nacrt Zakona o pravosudnoj policiji.

"Pravosudna policija i njeno uspostavljanje je cilj ove Vlade. Već je sačinjena radna verzija nacrta zakona, i radimo a pravno tehničkom usaglašavanju teksta", kaže Koprivica. 

Pojasnio je da ukoliko se postavi okvir za jednu profesionalnu službu, sigurno će biti podsticaja za mlade da se prijave za službu u okviru nove policije.

Dodaje da će formiranje pravosudne policije rasteretiti rad službenika Uprave policije, koji su deficitarni kadar.

"Smatram da je SDT postiglo impozantne rezultate na polju organizovanog kriminala i korupcije. O njihovom radu svjedoče konkretni rezultati, ali i priznanja. Vladimir Novović donio je nagradu Stejt departmenta za borbu protiv korupcije. Nova struktura Tužilačkog savjeta izabrala je Novovića", naveo je Koprivica.

Navodi da država treba da da punu, stvarnu a ne verbalnu podršku SDT-u, te da su već napravljeni određeni pomaci u ovom pravcu.

Kaže da se proces adaptacije Stare zgrade Vlade za potrebe Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) privodi kraju.

Dodaje da su nekad Sky dokazi držani u fiokama, a sada se postupa po njima. 

"U radu SDT-a ni u jednom slučaju nije formiran predmet samo u odnosu na SKY dokaze", istakao je Koprivica. 

Kaže da je Sky aplikacija dosta pomogla, ali je urađeno dosta toga i mimo onoga što je fond informacija iz Sky aplikacije, "a posebno zahvaljujući djelovanju šefa SPO Predragu Šukoviću".

"Izazovi brojni postoje. Borba protv organizovanog kriminala i grupa je proces koji traje. Mislim da je u Crnoj Gori prepoznat kontinuitet borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", istakao je Koprivica.

Da bi se više mladih bavilo pravom mora se raditi na podizanju ugleda pravosuđa u cjelini, istakao je Koprivica.

Jedan od osnovnih prioriteta Vlade Crne Gore je provjera nelegalno stečene imovine, kaže Koprivica. Dodaje da je formiran radni tim za analizu građanskopravnog modela koji je najefikasniji, a sve  okviru Ministarstva pravde.

Govoreći o rezultatima popisa koji su između ostalog, pokazali da najveći broj građana Crne Gore govori srpskim jezikom, Koprivica dodaje da se srpski jezik  kao službeni ima njegovu podršku. 

"To nije jezik kojim govori samo jedna nacija, već i pripadnici ostalih nacija. Srpski je jezik onih ljudi koji su svoji na svome u Crnoj Gori, koji su konstitutivni. Ali dodajem da sam zastupnik dijaloga. Pitanje jezika kao i ostala pitanja zahtijevaju dijalog, a ekstremisti sa bilo koje strane u Crnoj Gori, i sufleri spolja neće biti od pomoći", kaže Koprivica.

"Da dodatno naglasim, ne smijemo ponavljati greške DPS-a a to je odsustvo senzibiliteta i dijaloga. Društveni dogovor i dijalog može nas dovesti do rješenja koja su na liniji ravnopravnosti", istakao je Koprivica.

Podsjetio je na profesore iz Nikšića i Herceg Novog bili proganjani zbog toga što su branili srpski jezik ijekavskog izgovora.

Kaže da se na popisu pisao kao Srbin, ali da je porazan narativ medija iz regiona koji su, kako kaže, isticali da je došlo do "porasta srpstva" u Crnoj Gori implicirajući da su na to uticale službe. 

"Takve priče o operativnom djelovanju odbacujem kao poražvajuće. Crna Gora je moja matična država, i grob i kolijevka. Nemam rezervnu državu", poručio je Koprivica.

Poručio je da je Crna Gora građanska država. 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније