Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

22. 10. 2024. 11:35 >> 11:49
1
Čitaj mi:

zakon o informacionoj bezbjednosti

Plate programera ispod hiljadu eura, stručnjaci sve više odlaze u Njemačku

Skupštinski odbor za bezbjednost predložiće parlamentu, na čijem je čelu Andrija Mandić, prijedlog zakona o informacionoj bezbjednosti.

Prema riječima odbornika DNP-a Vladislava Bojovića, ukoliko bi se ovaj zakon donio u parlamentu, stručan kadar je nužan.

"Godinama kuburimo sa tim pitanjem. Početna plata programera u Njemačkoj je 5.000 eura, a kod nas IT stručnjaci primaju 800 ili 900 eura. Nije ni čudo što stručni kadar odlazi u inostranstvo. To je posebna vrsta znanja i vještina koje nam trebaju. Kao što nam trebaju ljekari, tako nam trebaju i IT stručnjaci", naglasio je on. 

Odbornik DPS-a Nikola Janović kazao je da ovo zakonsko rješenje treba pozdraviti. 

"Brojni sajber napadi mogu doći od kriminalnih struktura i mogu napraviti veliku štetu. Najveća odgovornost je na Agenciji za sajber bezbjednost", poručio je on. 

Nezavisna odbornica poslanica Jevrosima Pejović pozdravila je uvođenje inspekcijske kontrole po pitanju informacione bezbjednosti. 

 

"Svi koji želimo da glasamo za ovaj predlog želimo da budemo dobro informisani o svemu. Zato predlažem da se na sjednici pozovu i predstavnici struke. Ukoliko nam eksperti kažu da ovo nije dobro rješenje, to je itekako važno", rekla je ona. 

Odbornik DPS-a Oskar Huter ukazuje da odbornici ne trebaju biti sajber eksperti da bi razgovarali o ovoj temi. 

"Osim toga, naglasio bih da ovaj predlog zakona nije usklađen sa Nacionalnom strategijom o sajber bezbjednosti", dodao je on. 

Naim Đokaj, državni sekretar u Ministarstvu javne uprave poručio je da će se, ukoliko se zakon donese, posebno obratiti pažnja na željeznički i avio saobraćaj. 

"Glas struke jeste važna grana u sistemu, ali i eksperti koja je radila na zakonu je takođe važna", zaključio je on. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније