Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

21. 10. 2024. 15:10 >> 15:12
Čitaj mi:

GORČEVIĆ U AUSTRIJI

"Pokrenuli smo Crnu Goru, bićemo članica EU"

Crna Gora može biti članica EU do 2028. godine, kazala je Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević učestvovala je na Evropa Samitu u organizaciji Instituta regiona Evrope (IRE) u Salzburgu

Gorčević je fovorila na panelu “Proširenje EU Geopolitička nužnost“.

Panel je otvorila ministarka za EU i Ustav u Vladi Austrije Karoline Etštadler.

Etštadler je kazala da više nije pitanje da li, nego kako Unija i njene članice mogu da pomognu državama kandidatima na putu ka EU.

“Mislimo da Crna Gora može biti 28 članica Evropske unije do 2028. godine. Naša je odgovornost da pokažemo da je Unija otvorena za nove kandidate i da izgradimo snažnu i otpornu EU. Mi ćemo vas zastupati sa strane EU”, poručila je Etštadler prije početka panela.

Gorčević je kazala da Crna Gora ima plan koji je usaglašen sa Evropskom komisijom za zatvaranje svih poglavlja do kraja 2026. godine kako bi do 2028. postala sljedeća članica Evropske unije.

Ona je podsjetila da je Vlada, samo za prvih sto dana rada, iako nije imala dvotrećinsku većinu u parlamentu uspjela da, razgovorima i sa vladajućim partijama i sa opozicijom, obezbijedi da se izglasaju imenovanja u pravosuđu koja su godinama bila ključna kočnica daljeg napretka.

„Prije nekoliko dana usvojili smo kritične zakone za zatvaranje čak četiri poglavlja. Ovo je prvi put u sedam godina da Crna Gora privremeno zatvara poglavlja. Očekuje se da će se to dogoditi na međuvladinoj konferenciji sa EU do kraja decembra, što će biti treća međuvladina konferencija u ovoj godini, nakon što nijedna nije održana nekoliko godina“, kazala je Gorčević.

Ona je zaključila da je usljed narastajućih izazova kakvim svjedočimo u Moldaviji i Ukrajini, ali i na Zapadnom Balkanu potrebna odlučna podrška politici proširenja od strane Evropske unije i njenih članica, jer je evropska integracija dvosmjeran proces.

Upitana da li se pojavio zamor od pregovaračkog procesa nakon 12 godina, Gorčević je rekla da se zamor morao pojaviti nakon ovoliko godina pregovora Crne Gore sa EU u kojima je bilo i uspona i padova.

„Ova Vlada je prepoznala evropsku integraciju kao jedan od prioriteta i za godinu dana pokrenuli smo Crnu Goru i ostvarili veliki napredak. Proces je iscrpljujući i stresan za našu administraciju, posebno za malu državu kao što je Crna Gora koja ima ograničene kapacitete. Ali smo i dalje optimistični jer za evropski put i vrijednosti nemamo alternativu. Radimo veoma naporno i to smo i pokazali dobivši IBAR u junu i pripremajući se za zatvaranje poglavlja već ovog decembra“, poručila je Gorčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније