Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

21. 10. 2024. 14:08 >> 14:10

POKRET NAPRIJED

Što prije srediti biračke spiskove i stvoriti uslove za fer izbore

Iz Pokreta Naprijed stiču da su nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva skrenuli pažnju javnosti na podatak da u Crnoj Gori ima više birača nego punoljetnih stanovnika, odnosno građana sa pravom glasa. Pozvali su donosioce odluka da u što kraćem roku počnu da rješavaju ovaj problem, kako bi iz biračkog spiska izbrisali tzv. fantomske birače i stvorili uslove za fer i pošteno nadmetanje u izbornim procesima koji slijede.

Kako navode u saopštenju, da bi izbjegli politizaciju dobijenih podataka, potrebno je popis posmatrati kao najveću i najvažniju statističku akciju kojom se prikupljaju podaci o najznačajnijem resursu jedne zemlje - o stanovništvu, te kao osnov za formiranje strategije razvoja Crne Gore u svim sferama društvenog života.

"Kako se u narednom periodu ne bi dešavalo ovoliko nelogičnosti, neophodno je što prije srediti biračke spiskove, kako bi se smanjio prostor za potencijalne izborne manipulacije. DPS i njihovi partneri su godinama, služeći se ovakvim sredstvima, odnosno klasičnim izbornim inženjeringom, osvajali vlast u Crnoj Gori i to nije nikakvo iznenađenje. Međutim, ne shvatamo partije trenutne parlamentarne većine koje nisu preduzele ništa da bi se stalo na put ovoj pojavi, iako su u gotovo svim predizbornim kampanjama obećavale da će to biti jedan od njihovih prvih koraka kada se nađu na pozicijama odlučivanja", navode u saopštenju.

Pokret Naprijed se zalaže za donošenje novog zakona o biračkom spisku, uz detaljnu reviziju postojećeg, kao i za izmjene i dopune zakona o registrima prebivališta i boravišta.

"Birački spisak je u svim demokratskim zemljama jedan od najvažnijh registara i njegovo netačno vođenje direktno utiče na izbornu volju građana. Stoga, pozivamo donosioce odluka da u što kraćem roku počnu da rješavaju ovaj problem, kako bismo iz biračkog spiska izbrisali tzv. fantomske birače i stvorili uslove za fer i pošteno nadmetanje u izbornim procesima koji slijede i u kojima će glas građana konačno biti vrednovan na pravi način", poručili su u Pokretu Naprijed.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније