Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

10. 10. 2024. 17:34 >> 17:35
Čitaj mi:

DECENIJA OD OSNIVANJA

Spajić 14. oktobra na Samitu Berlinskog procesa

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić učestvovaće 14. oktobra na Samitu Berlinskog procesa.

Kako je navedeno na sajtu Vlade Spajić će, na poziv kancelara Savezne Republike Njemačke Olafa Šolca, učestvovati na Samitu u Berlinu.

Ovogodišnjim Samitom obilježiće se deset godina od osnivanja Berlinskog procesa što će biti prilika da šefovi država i vlada država Zapadnog Balkana, u saradnji članicama EU, pošalju poruku posvećenosti regionalnoj saradnji i podrže dalje napore na putu integracije regiona u EU.

“Na Samitu je planirano potvrđivanje odluka u ključnim oblastima saradnje donešenih na ministarskom nivou uoči Samita, te predstavljanje napretka država regiona na evropskom putu. Istovremeno, odobriće se planirane aktivnosti za jačanje regionalne saradnje i razgovarati o daljim koracima na planu približavanja Jedinstvenom tržištu EU”, saopšteno je iz Vlade.

Na Samitu u Berlinu očekuje se potpisivanje Sporazuma o pristupu visokom obrazovanju i upisu na studije Zapadnog Balkana, usvajanje Zajedničkog regionalnog tržišta za period 2025-2028 i Akcionog plana za njegovu implementaciju, kao i potpisivanje Deklaracije o ovom dokumentu.

Opšte informacije Berlinski proces je regionalna inicijativa koju je pokrenula Savezna Republika Njemačka 2014. godine sa ciljem pružanja podrške zemljama Zapadnog Balkana (koje su tada već bile okupljene u formatu Zapadnobalkanske šestorke) na planu evropske integracije, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja, te unapređenja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

U Berlinskom procesu učestvuje šest država zapadnog Balkana, devet država članica Evropske unije, Njemačka, Austrija, Francuska, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Italija, Poljska i Slovenija, institucije Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Na Samitu Berlinskog procesa biće predstavljeni postignuti rezultati koji su ostvareni u okviru Berlinskog procesa u proteklih deset godina. Takođe, biće podržane oblasti saradnje i mehanizmi koji, kroz regionalne napore, treba da doprinesu ubrzanju procesa evropske integracije.

“U fokusu diskusije na Samitu biće povezanost, ekonomska integracija, saradnja sa mladima i proces prevazilaženja konflikata i pomirenja u regionu. Biće riječi o izazovima sa kojima se suočavaju države Zapadnog Balkana, te pronalaženju modaliteta za njihovo rješavanje uz koordinisan regionalni pristup i suštinske reforme u oblasti vladavine prava”, saopšteno je iz Vlade.

Planirano je da premijeri na sastanku potpišu Sporazum o pristupu visokom obrazovanju i upisu na studije Zapadnog Balkana.

Pored potpisivanja sporazuma, očekuje se i usvajanje Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište za period 2025-2028, koji će dati smjernice i podsticaj za bržu integraciju u Jedinstveno tržište Evropske unije.

Planirano je da premijeri država Zapadnog Balkana potpišu Deklaraciju o ZRT2 koja će dati zamajac uspješnoj realizaciji svih obaveza i aktivnosti definisanih ovim dokumentom. RCC je imao ulogu koordinatora usaglašavanja teksta te će imati centralnu ulogu u procesu implementacije istog.

Na Samitu se očekuje učešće predsjednika država ili vlada svih država Zapadnobalkanske šestorke i to Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, kao i država članica Evropske unije.

“Planirano je i učešće visokih predstavnika Evropske unije, kao i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija i institucija”, saopšteno je iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније