Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

10. 10. 2024. 11:25 >> 12:14
Čitaj mi:

đeljošaj

"Zakonom o elektronskim komunikacijama do standarda EU"

Skupština Crne Gore danas nastavlja rad. Poslanici raspravljaju o više predloga zakona.

Poslanik SD-a Boris Mugoša saopštio je da ima kvalitetnih iskoraka u ovom predlogu zakona. 

"Pozdravljam brojna usklađivanja sa EU direktivama i važnost ovog zakona zbog zatvaranja pregovaračkog poglavlja za koje vjerujem da će se desiti do kraja godine. Ne zato što je to nevjerovatna zasluga ove vlade i većine, nego jer se radi o tekstu koji se jedan dugi vremenski period usklađuje", kaže Mugoša. 

On je kazao da po njegovom mišljenju, savjet Agencije za elektronske komunikacije treba da bira ili Vlada ili Skupština. Ili Vlada da preduzeme odgovornost za izbor Savjeta ili Skupština.. Ovaj predloženi hibridni model u praksi znači sljedeće - Vlada obrazuje Komisiju, ta Komisija raspisuje javni poziv i kandidate, predlaže SKupštini, a mi služimo kao protočni bojler", kazao je Mugoša. 

Naglasio je da zna da je "ovo  vrsta nekog kompriomisa" dodajući da to nije dobar kompromis. 

Poslanik NSD-a Dejan Đurović predložio je da se zakonom uredi da više nikad ne može da se prekine komunikacija bilo kog politčkog subjekta posebno tokom izbornih aktivnosti, kako je to bilo 2016.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da usvajanje Predloga zakona o elektronskim komunikacijama predstavlja važan korak ka unapređenju sektora elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, i doprinosi stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i modernizaciju tržišta elektronskih komunikacija a time privrednog i društvenog razvoja države. 

"Ovaj zakon predstavlja preduslov za privremeno zatvarnje poglavlja 10, što je ključan korak u procesu evropskih integracija. Pomenutom direktivom se utvrđuje pravni okvir za uređenje elektronskim komunikacionih mreža, usluga, povezane opreme i povezanih usluga", kazao je, između ostalog Đeljošaj. 

Naglasio je da će predlogom novog zakona o elektronskim komunikacijama Crna Gora će, kaže, u potpunosti ispuniti ciljeve postavljene u evropskom elektronskom segmentu. 

"Novim zakonom uvode se ključne reforme koje jačaju institucionu, organizacionu i finansijsku autonomiju agencije u skladu sa zahtjevima EK", kazao je Đeljošaj. 

Poseban naglasak kako je naveo, stavljen je na zaštitu od političkog i tržišnog uticaja. 

Andrić: Đuričković se na seksistički način obratio Gorčević; Mugoša: Nema veze sa istinom

Poslanica PES-a Jelenka Andrić reagovala je procedurano kazavši da se na društvenoj mreži X funkcioner Socijaldemokrata Miloš Đuričković na uvredljiv, ponižavajući i seksistički način obratio ministarki evropskih poslova Maidi Gorčević. Na jučerašnje oglašavanje ministarke, Andrić kaže da je Đuričković na mreži X napisao "dragi građani, sagnite se Mandiću malo jače kao mi". 

"Ministarka ono što radi očigledno radi vrlo kvalitetno čim politički oponenti koriste takve izraze za obračune sa njom, nije prvi ali nadam se jeste posljednji put. Takođe, htjela bih gospodinu Đuričkoviću da poručim da nema potrebe da prevodi crnogorske političarke jer vrlo jasno izražavamo svoje stavove i nikada se nije desilo u istoriji crnogorskog parlamentarizma da su žene puzale, klečale ili se saginjale pred bilo kim a ponajmanje pred predsjednicima skupštine, vlade ili bilo kojih zvaničnika", kazala je Andrić.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da ne zna o čemu se radi, ali da smatra da je parlament svoj odnos prema Gorčević pokazao u ovom parlamentu. 

"Ako je to nešto što treba da osudi ovaj parlament i upereno je protiv žena svakako da mi kao parlament nećemo pobjeći od toga", kazao je Mandić. 

Lider SD-a i poslanik te partije u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša kazao je da izlaganje Andrićeve "nema veze sa istinom".

"Poslanici nisu upoznati sa tom izjavom nego se koristi ovaj prostor kako bi se ubirali politički poeni.. Floskula "saginjati neće" je floskula koja u političkom životu postoji 35 godina na javnoj sceni i zna se šta je suština tog narativa. Kad se to kaže znači neće kičmu saginjati nego sačuvati svoj integritet i vi vrlo dobro znate da je to politički narativ. Mislim da je vrlo nekorektno samo zbog toga što nemate određene  argumente da se suprostavite argumentima nekih ljudi iz drugih partija vi koristte ovu vrstu manipulacija", kazao je Mugoša. 

Kako se navodi na sajtu Skupštine, poslanici će raspravljati o više predloga zakona: o potvrđivanju Konvencije o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim ili privrednim stvarima, potvrđivanju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini, o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima, o elektronskim komunikacijama.

Na dnevnom redu su i Izbori, imenovanja i razrješenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније