Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nena Drašković, Radio CG

28. 09. 2024. 07:16 >> 07:17
Čitaj mi:

ANALITIČARI ZA RCG

Samo Evropa može “pogurati” izbornu reformu

Trenutno nikome, ni vlasti ni opoziciji, ne odgovara da se reforma izbornog zakonodavstva zaista okonča, smatraju sagovornici Radija Crne Gore. Zbog toga se i skupštinski Odbor nadležan za taj proces već duže vrijeme nalazi u statusu kvo. Ni Parlament nije još uvijek završio postupak za izbor novih članova Državne izborne komisije. Stoga, kako poručuju, jedino bi obaveze na evropskom putu mogle pogurati izbornu reformu.

Odbor za izbornu reformu već duže vrijeme ne radi svoj posao. Oni koji nose najveću odgovornost na ping-pong način prebacuju ono što su obaveze tog skupštinskog tijela.

A dok je tako, kako kaže pravnik Boris Marić, trpe građani i građanke, zbog kojih sistemi postoji.

“Znači da im odgovara ovaj izborni sistem i ovakav politički ambijent u kome oni vladaju, nebitno da li su vlast i opozicije. Sa druge strane, možda se boje da u tim procesima izgube određene poluge moći i vlasti, možda fali određeni nivo znanja, ali ono što bih naglasio, fali društveni dijalog”, kaže Marić.

A za društveni dijalog bilo je više nego dovoljno vremena, jer su se upravo članovi Odbora za izbornu reformu, kako kaže Marić, neodgovorno odnijeli prema jednoj od najvažnijih obaveza.

“Kako im je kad politički odgovaralo, zatezali su vezano za rad toga odbora i koristili odbor kao dio svoje političke taktike i političkog nekog nadigravanja koji je svojstven političkim subjektima u Crnoj Gori. Mislim da jedino što može da izvrši pritisak da se konačno uđe u ozbiljan rad tog odbora, to su evropske integracije”, smatra Marić.

Da je riječ o nadostatku političke volje da se izmijeni izborni sistem smatra i Damir Suljević iz Centra za građansko obrazovanje.

“Ona pitanja koja se najčešće pojavljuju u Skupštini kao aktuelna, uopšte nisu pitanja koja se odnose na izbornu reformu. Iz tog razloga se i može reći da trenutno nikome, kako vlasti tako i opoziciji, nije u interesu da se taj proces okonča što ranije”, kazao je Suljević.

“Skupština još uvijek nije okončala postupak za izbor novih članova Državne izborne komisije koja funkcioniše i dalje u starom sastavu, a bez bilo kakve projekcije o tome kada će se izabrati novi sastav koji će odgovarati onome što je zastupljeno s političkih partija i koalicija na nivou same Skupštine”, kazao je Suljević.

A evropske integracije ciljaju upravo na obaveze koje su pred Odborom za izborno zakonodavstvo. Stoga Marić zaključuje da bi i vlast trebalo da se uključi svojim stručnim i ekspertskim znanjem, pa čak i zatraži pomoć zemalja partnera u pregovaračkom procesu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније