Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

13. 09. 2024. 08:40 >> 08:39
Čitaj mi:

AEM

Izborna tišina uoči izbora u Gusinju počinje u ponoć

Agencija za audiovizuelne medijske usluge (AMU) podsjetila je sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Pravilnika o političkom oglašavanju u radijskim i televizijskim programima, a povodom izbora za odbornike u Skupštini opštine Gusinje, koji će biti održani 15. septembra.

U skladu sa Pravilnikom, izborna tišina započinje 24 sata prije dana održavanja izbora i traje do zatvaranja biračkih mjesta. Kako su izbori zakazani za 15. septembar, predizborna tišina počinje u petak 13. septembra u ponoć.

“U periodu izborne tišine nije dozvoljeno emitovanje: medijsko predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista, političko oglašavanje, objavljivanje procjene rezultata glasanja, objavljivanje rezultata telefonskog anketiranja ili uličnih anketa sprovedenih među biračima, emitovanje slogana, rednih brojeva sa izborne liste ili drugih simbola koji se odnose na samo jednog ili određeni broj podnosilaca izbornih lista”, podsjetili su iz AMU.

Kako navode, potrebno je da mediji posebno obrate pažnju na reprize ranije emitovanih sadržaja u kojima je vršeno medijsko predstavljanje, a naročito debate, intervjui ili drugi sadržaji o tekućim događajima u kojima su gostovali nosioci i/ili predstavnici izbornih lista kao i drugi subjekti uključeni u proces izborne kampanje, reemitovane sadržaje elektronskih medija van Crne Gore, a naročito klasične informativne emisije i sadržaje o tekućim događajima, korišćenje pokrivalica prilikom novinarskih priloga u informativnim emisijama.

“Nerijetko se prilikom izvještavanja o različitim pitanjima od interesa za javnost, kao pokrivalice za izjave ili saopštenja političkih subjekata, koriste grafike koje sadrže slogan, redni broj sa izborne liste logo ili drugi simboli političkog subjekta”, kazali su iz AMU.

Takođe, navode da je potrebno da mediji obrate pažnju na saopštenja i konferencije za štampu političkih subjekata.

“Prilikom prenošenja saopštenja ili konferencija za štampu političkih subjekata koje se održavaju u periodu izborne tišine, emiter je dužan da informaciju prilagodi na način da ne sadrži promociju političkog subjekta. Ovo se odnosi kako na verbalnu promociju, tako i na emitovanje slogana, rednog broja sa izborne liste, logoa ili drugih simbola koji su dio scenografije prostora u kojima se konferencije za štampu održavaju”, zaključili su iz AMU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније