Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

12. 09. 2024. 14:53 >> 14:54
2
Čitaj mi:

STIER

"EU mora reagovati zbog promjena zakona o državljanstvu"

Evropski poslanik Davor Ivo Stier pitao je visokog predstavnika EU za spoljnu politika šta  Evropska komisija planira napraviti kako bi spriječila moguće rizike za Crnu Goru i EU na temu promjene Zakona o crnogorskom državljanstvu. 

Hrvatski EU poslanik Davor Ivo Stier uputio je pisano pitanje visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Žosepu Borelu vezano za javnu raspravu koja se trenutno odvija u Crnoj Gori o promjeni Zakona o državljanstvu. Pitanje su su potpisali i poslanici iz Kluba Evropske narodne stranke (EPP) Michael Gahler (koordinator EPP-a za vanjsku politiku), Milan Zver, Matej Tonin i Tomislav Sokol.

U pitanju se konstatuje kako smo u današnjem dinamičnom geopolitičkom okruženju svjedoci stalnih pokušaja vanjskog uplitanja u unutrašnje procedure i strukture EU-a te zemalja kandidata, s ciljem destabilizacije Evropske unije i njenih temeljnih vrijednosti.

“Javna rasprava koja je u toku u Crnoj Gori o ideji da se promijeni Zakon o državljanstvu i omogući donošenje odluke o pravu na sticanje dvojnog državljanstva zaslužuje našu pažnju, posebno kada je riječ o evropskom putu Crne Gore, ali i suverenitetu države. Crna Gora, s oko 630.000 građana, trenutno zabranjuje izdavanje dvojnog državljanstva, a bilo kakve promjene u tom kontekstu mogle bi imati teške i dugoročne posljedice na procese donošenja odluka i identitet zemlje. Usvajanje prava na dvojno državljanstvo omogućilo bi zemljama koje imaju geostrateški interes u Crnoj Gori da utiču na njene izborne rezultate. Posebno zabrinjava činjenica da bi brojčano malo biračko tijelo u Crnoj Gori lako moglo biti nadjačano glasovima novih birača, koji će to pravo ostvariti dobijanjem dvojnog državljanstva“, stoji u poslaničkom pitanju u kome se traži od Komisije da konkretnim koracima odgovori na ovu situaciju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније