Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Beta ]

11. 09. 2024. 22:19 >> 22:45
Čitaj mi:

TOKOM POSJETE KIJEVU

Blinken i Lami podržali Ukrajinu koja uporno traži dozvolu za udare dublje u Rusiji

Ministri spoljnih poslova SAD i Velike Britanije, Entoni Blinken i Dejvid Lami, danas su tokom posjete Kijevu još jednom izrazili podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom, a ukrajinski zvaničnici ponovo su zatražili dozvolu da koriste rakete dugog dometa za udare dublje u Rusiji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je optužio Iran da je Rusiji obezbijedio balističke rakete kratkog dometa Fath-360, nazivajući taj potez "dramatičnom eskalacijom" rata.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami rekao je da je sukob koji traje dvije i po godine u "kritičnom trenutku" nakon smjelog upada Ukrajine prošlog mjeseca u rusku oblast Kursk, napominjući da Britanija izdvaja tri milijarde funti godišnje za pomoć Ukrajini.

Ključno pitanje koje sve više zaoštrava odnose između Ukrajine i njenih zapadnih partnera su ponovljeni apeli Kijeva za odobrenje Zapada da koristi oružje dugog dometa iz SAD i drugih saveznika za napad na ciljeve unutar Rusije. Zapadni lideri su odbijali tu mogućnost, strahujući da će to eskalirati rat.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je Lamiju da se nada da bi se mogao postići dogovor o korišćenju oružja dugog dometa "za udare na teritoriju našeg neprijatelja".

Pred Ukrajinom je teška zima. Ukrajinska elektroenergetska mreža je pod velikim opterećenjem nakon što su ruski projektili i dronovi uništili oko 70 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje.

Kijevski zvaničnici će takođe morati da se osvrnu na ishod američkih izbora u novembru, koji bi mogli da dovedu do značajnih političkih promjena u Vašingtonu.

Bivši predsjednik Donald Tramp rekao je u predsjedničkoj debati u utorak da želi da se rat završi, ali nije jasno rekao da želi pobjedu Ukrajine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније