Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Gradski portal

09. 09. 2024. 22:21 >> 22:23
1

referat

Zeković: Milatović sebe demantovao; Grubač: Motiv je očito bio da se izvrši pretumbavanje političke scene

Ključna greška Milatovića bio je trenutak kada je Crnu Goru podijelio na pristojni i nepristojni dio, pri čemu je nepristojni dio bila ona većina građana koja ga je i izglasala za predsjednika i učestvovala u cijeloj toj priči, ocijenio je Vojin Grubač, iz Centra za realne politike u emisiji Referat na Gradskoj RTV.

Sa druge strane, predstavnik Građanske inicijative „21. maj“, Aleksandar Zeković istakao je da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učešćem na predstojećim lokalnim izborima sam sebe demantovao.

Zeković je, komentarišući konstantne optužbe između predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića, istakao da se vidi da je sukob bio jako emotivan i da je za njih jako bitno ko će politički pobijediti.

„Imamo interesantnu situaciju, da je čak i nakon promjena 30. avgusta, komunikacija i saradnja između tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i novoformirane vlade bila korektnija, dinamičnija, a možda i uspješnija od ovoga čemu danas svjedočimo. Nije toliko čudno da predsjednik države bude nosilac liste, ali je Milatović rekao na početku mandata da će biti predsjednik svih građana i da na taj način neće uzimati učešće u stranačkim izborima, a na taj način je sam sebe demantovao“, kazao je Zeković.

On navodi da cjelokupne promjene nijesu iskorišćene na najbolji način.

„Činjenica je da gotovo nema uopšte ideoloških razlika između ovih političkih struktura (PES i Pokret za Podgoricu). Uvijek se insistira na ideološkim razlikama, a ovdje smo imali određene situacione konflikte. Ne treba isključiti, kada bude trenutak formiranja vlasti, pod uslovom da se ne dogodi scenario iz Budve, da opet oni formiraju vlast – na novim osnovama i principima, jer između njih nema bitnih razlika“, naveo je Zeković.

Prednost ove Vlade je, kako kaže, što je integrisala i omogućila značajan broj političkih faktora, pa čak i autentičnih nacionalnih manjina koje učestvuju u toj Vladi.Zeković navodi da je potpuno saglasan sa Milatovićem u ocjeni da je pretjerano u maloj zemlji kao što je Crna Gora imati Vladu sa toliko ministarstava i članova.

„Čini mi se da su neki resori neprirodno dijeljeni na više djelova kako bi se otvorila pozicija za nekog od ministara. Više bih rekao da je to problem partitokratskog sistema koji ne možemo nikako da pobijedimo. Jedino su građani ti koji mogu da podrže ili ne“, kazao je Zeković.

On navodi da nije optimista da će Crna Gora za četiri godine biti u Evropskoj uniji.

Grubač: Ključna greška Milatovića bio trenutak kada je Crnu Goru podijelio na pristojni i nepristojni dio

Vojin Grubač, iz Centra za realne politike, smatra da u Crnoj Gori imamo turbulentna vremena i da će tako biti i u narednom periodu.

„Ovo će biti bitka sa pravilima i bez pravila i narednih mjeseci i godina. Moja procjena je da je trenutnom zakuvavanju političke scene najviše doprinio predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, obarajući vlast u Podgorici. On je takvom odlukom pokrenuo novi politički ciklus. Mislim da mu to nije bilo potrebno u ovom trenutku. Morao je više da balansira, bude strpljiv i sačeka pravi momenat. Čini se da je istrčao prije vremena i to bez razloga. Stavio je na vagu svoj autoritet, legitimnost funkcije koju obavlja, a to je jako opasno i meni to liči avanturi. Mogao se dogovoriti sa kolegama iz PES-a sa kojima je u konfliktu kako bi se prevazišli ti problemi na jedan politički korektan način“, istakao je Grubač.

Prema njegovim riječima, odbornici koji su napustili PES donosili su čudne odluke.

„Mogli smo čuti da je PES nudio ekipi Jakova Milatovića da dobiju proporcijalno funkcije i novac, što je bilo izuzetno korektno. Odbornica (Nađu) Ljiljanić je rekla da njih ne interesuju fotelje, što je apsurdno. Ušli su u izborni ciklus, a kada se završe izbori postavlja se pitanje da li će oni reći ‘i ovaj put nas ne interesuju fotelje, već nas interesuju principi’. Čuli smo iz PES-a pozive da budu dio većine. Ako neko nudi učešće u vlasti i profesionalne funkcije onda su uradili to što su mogli, a ako odbijate onda postoje drugi motivi. Motiv je očito bio da se izvrši pretumbavanje političke scene“, kazao je Grubač.

Ističe da je ključna greška Milatovića bio trenutak kada je Crnu Goru podijelio na pristojni i nepristojni dio, pri čemu je, kaže Grubač, nepristojni dio bila ona većina građana koja ga je i izglasala za predsjednika i učestvovala u cijeloj toj priči.

„Milatović je napravio veliku političku grešku, da se praktično ne može procijeniti nivo njene štete. On je nazvao parlamentarnu većinu populistima i nacionalistima, što je nevjerovatno“, istakao je Grubač.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori smo dugo imali etničku diskvalifikaciju.

„Kada je formirana nova parlamentarna većina, Živković je kazao da je Vlada anticrnogorska, što je skandalozno. Time je pokazao da je on na starim stazama DPS-a. On je tvrdio da je nova parlamentarna većina rekonstrukcijom vršila etno-federalazaciju Crne Gore. U vrijeme DPS-a se vršila etnička diskvalifikacija. Ljudi koji nijesu bili podobni po svom etničkom, ideološkom ili bilo kom drugom parametru, nijesu mogli da nađu mjesto u vlasti. Dokaz toga je 2014. godina i istraživanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kada je ministar bio Suad Numanović. Bilo je ispitivanje 51 državnog organa i 6.808 upitnika, odnosno ljudi. Među njima, Crnogorcima se izjasnilo 82,11 odsto – činovnika u najvišim vrhovima vlasti. Ostalih nepunih 18 odsto su Srbi, Albanci, Bošnjaci… A sada Živković govori o etno-federalizaciji, a vidimo da smo imali etničku diskvalifikaciju. Na sve to Milatović nema primjedbe, a optužuje parlamentarnu većinu da su nacionalisti i populisti“, kazao je Grubač.

On smatra da je realno da Crna Gora 2028. postane dio EU, jer to „Evropska unija želi“.

„Skoro svaka zemlja Balkana i iz istočne Evrope koja je ulazila u EU je ostajala bez školovanih kadrova i mladih ljudi. Postoji velika opasnost da ćemo ulaskom u EU ostati bez najboljih kadrova. Možemo se suočiti sa velikim problemima. Treba da izračunamo koliko dobijamo od EU, a koliko ćemo da izgubimo ljudi“, naveo je Grubač.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније