Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

09. 09. 2024. 12:05 >> 13:27
Čitaj mi:

PARLAMENTU

Milatović vratio zakone o PDV, akcizama i socijalnom osiguranju

Predsjednik Jakov Milatović, govoreći na konferenciji za medije o setu ekonomskih zakona usvojenih u Skupštini prošle sedmice, kazao je da Skupštini na ponovno razmatranje vraća zakone o PDV i akcizama. Vratio je i zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, jer, kako tvrdi, ugrožava Fond PIO i sistem međugeneracijske solidarnosti.

On je optužio Vladu da uvodi nove namete i smanjuje konkurentnost. Istakao je da smo imali neuspješnu turističku sezonu ali Vladu očito to ne brine. Naveo je da poslanici treba da opet razmotre rješenja, jer je neshvatljivo da Vlada ugrožava sopstvenu privredu i državnu kompaniju "Plantaže". 

Naveo je da se posebno udara na sistem međugeneracijske solidarnosti, te da ga posebno zabrinjava da 5,5 odsto bruto plate uzima od plata radnika i Fonda PIO i preusmjerava krupnom kapitalu, koji sada bilježi istorijske profite. 

"Zašto i za čiji interes Vlada ovo radi", rekao je Milatović. 

"Nema javne rasprave o sistemskim rješenjima"

Kazao je da poslanici o tome treba da ozbiljno razmisle. 

Kako je rekao, kada je u pitanju Zakon o radu, jasno je da je Vlada iznevjerila očekivanja preko 100 hiljada radnika, koji su očekivali platu od 700 eura. No, naveo je, ipak će potpisati ovaj zakon ali poziva Vladu da sačini pravednu formulu za obračun minimalne zarade, posebno u vremenu velike skupoće i rasta cijena. Te teme, kazao je, ne treba da budu predmet političkih manipulacija. 

Milatović kaže da nema javne rasprave o sistemskim rješenjima i demokratskog dijaloga. 

"Vlada je iznevjerila očekivanja građana i velika većina građana misli da se zemlja kreće pogrešnim putem", rekao je Milatović. 

Kazao je da poslanici treba da prezumu odgovornost.

"Nemojte da budete saučesnici u ponižavanju institucija i obesmišljavanju našeg demokratskog sistema", kazao je šef crnogorske države. 

On je rekao da očekuje da parlament tokom novog glasanja ne usvoji zakone o PDV i akcizama, te zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. 

Milatović kaže da je jasno koja su njegova ustavna ovlašćenja.  

Druge zakone koji su usvojeni prošle sedmice, potpisaće. 

Milatović je rekao da odluka Vlade da ne podrži finansijski skup deset predsjednika država u Crnoj Gori, u okviru Brdo-Brioni procesa, predstavlja konitinuitet politike Vlade, koja radi protiv nacionalnih interesa Crne Gore. Rekao je da se takav skup održava u Crnoj Gori prvi put nakon deset godina u cilju jačanja saradnje u regionu i ubrzanja evropskih integracija, ali Vlada njegov značaj nije prepoznala. 

"Ja ću se potruditi da ipak do takvog skupa dođe i da bude organizovan", rekao je Milatović. ž

"Pravi vođa većine nije Spajić, nego neko drugi"

On je ponovio da je premijer Milojko Spajić intenzivno 2022. godine komunicirao sa kabinetom Mila Đukanovića kako bi DPS podržao kriptozakone. Tvrdi da je dokaze o toj komunikaciji dobio kasnije, i zato o tome govori tek sada. 

Predsjednik države rekao je da intelektualni vođa Vlade i parlamentarne većine nije premijer Spajić. već neko drugi. 

Milatović je rekao da je zakon o RTCG ad hominen kreiran, i da je konkurs za izbor generalnog direktora RTCG namješten. On je rekao da je interes građana da imamo konačno oslobođen javni servis, a ne da se vraćamo deset godina unazad. 

"Budite sigurni, doći će politički momenat kada će svako od nas snositi posljedice za svoje djelovanje", rekao je Milatović. 

On je rekao da ga premijer Spajić ne interesuje, sem u domentu loših odluka koje donosi.

"Vratiću sve zakone za koje procijenim da nijesu dobri. Mogu li da ih zaustavim, ne, ali mogu da iskoristim svoja ustavna ovlašćenja", rekao je šef crnogorske države. 

Na pitanje kako komentariše to što je kao kandidat za predsjednika došao nakon što je Spajić uklonjen iz izborne trke, Milatović je rekao da je i tada smatrao da je to nepravedno prema Spajiću, ali da su to uradili oni sa kojima je premijer trenutno politički partner, u saradnji sa DPS-om.

"Zaboravili smo ko je diskvalifikovao Spajića u toj izbornoj trci, a zbog neistina koje je on izgovarao cijeloj crnogorskoj javnosti“, naveo je Milatović.

On je rekao da je "izašao na crtu" kad je bilo najteže i pobijedio Đukanovića.

"Je li to mogao da uradi bilo ko drugi u tom trenutku. Je li to mogao da uradi Andrija Mandić, Aleksa Bečić? Mislim da cijela Crna Gora zna odgovor“, tvrdi Milatović.

On je rekao da je PES izgubio svoju politiku, sem u dijelu donošenja netransparentnih ekonomskih odluka koje nijesu održive. 

"Valjda je svima jasno da su lideri nekadašnjeg DF pravi lideri parlamentarne većine", kazao je Milatović. 

Kako tvrdi, ne vodi se politika kako je obećano. 

"Vodi se jedna sasvim drugačija politika", rekao je Milatović. 

"Da nasumično izaberete 81 građanina bolje će raditi nego sadašnji saziv parlamenta"

Kako tvrdi, da nasumično izaberete 81 građanina Crne Gore, bolje će raditi posao u korist građana nego trenutni saziv Skupštine. 

"Mislim da svi u Crnoj Gori to znaju, i to je tragedija" kazao je Milatović. 

Kako je rekao, niko u Crnoj Gori nije naivan. 

"Mislim da te manipulativne politike ne prolaze", kaže on. 

Pitao je zašto se ne smanji PDV na 19 ili 17 odsto. 

"Imamo li mi neku argumentovanu diskusiju, zašto ovo a ne ono. Ja ne vidim da se to radi", kazao je Milatović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније