Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

15. 08. 2024. 16:45 >> 16:50
Čitaj mi:

rajnke i šahmanović

"Politička stabilnost, investicije i razvojni projekti ključni za ekonomski razvoj"

Politička stabilnost, nove investicije i razvojni projekti ključni su faktori ekonomskog razvoja Crne Gore i to mora biti zajednički cilj svih konstituenata vlasti, zaključili su ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović i američka ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke.

Rajnke je navela da SAD snažno podržava Crnu Goru, njen multikulturalni karakter, demokratski razvoj i poručila da će tako biti i u narednom periodu.

Poručila je da su istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina, nafte i gasa, generalno oblast gdje ima dosta prostora za jačanje saradnje između dvije partnerske države.

"Slijedi ozbiljan posao, pitanje energetske tranzicije, ispunjavanja EU obaveza i mjerila koje su uslov za zatvaranje poglavlja", poručila je ona.

Šahmanović je istakao da je jasno da je neophodna diversifikacija energetskih izvora, ali i stvaranje povoljnog biznis ambijenta.

Rajnke je na to poručila da su SAD spremne da pruže podršku ovim procesima.

"Značajno iskustvo, ekspertiza i nove tehnologije koje američke kompanije razvijaju decenijama unazad, mogu biti veoma korisne resoru rudarstva, nafte i gasa i dijalog o daljoj saradnji ćemo nastaviti i konkretizovati", istakla je Rajnke.

Šahmanović je kazao da je ambicija ministarstva da te oblasti razvija na ekonomski održiv način uz poštovanje najvisočijih standarda u dijelu zaštite životne sredine, jer su, kako navodi, potencijali kada govorimo o mineralnim sirovinama nesporni. On je dodao da je nedostatak državne strategije razvoja ovih oblasti ograničavajući faktor.

"Upravo zbog toga, fokus rada resora na čijem sam čelu biće izrada Strategije o mineralnim sirovinama i izmjena dva zakona, o rudarstvu i geoloskim istraživanjima, jer su CG potrebni ozbiljni investitori za nove kapitalne projekte, ali je neophodan jasan plan šta želimo, ali i jasna pravila i okviri poslovanja" istakao je resorni ministar, dodajući da kroz otvoren dijalog sa lokalnim zajednicama, predstavnicima civilnog društva moramo naći najbolja rješenja, kako bismo izbjegli greške iz prošlosti.

Rajnke i Šahmanović su naglasili da je nastavak ekonomskog dijaloga veoma važan za buduću saradnju, navodeći da značajno iskustvo koje SAD ima u ovim oblastima može biti vrlo korisno za Crnu Goru.

"LNG terminal, izgradnja gasovoda, razvoj ideje za fabriku cementa neki su od projekata koji će biti u fokusu pažnje resora, u pitanju su kompleksni projekti koji mogu promijeniti ekonomski portofolio Crne Gore", zaključio je Šahmanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније