Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Bojan Đinović, Radio Crne Gore

12. 08. 2024. 06:59 >> 06:58
Čitaj mi:

DILEME

Česti izbori donose manju izlaznost?

Učestalo raspisivanje izbora dovešće do masovnije apstinencije građana, saglasni su građanski aktivista Dževdet Pepić i politikolog Aleksandar Ćuković. Za naš Radio ocjenjuju da je problem i u izbornom zakonodavstvu, odnosno da je neophodno što prije uvesti otvorene izborne liste kako bi građani direktno birali svoje predstavnike, a ne da to umjesto njih rade lideri političkih partija.

Podgoričani, Kotorani, Gusinjani, vjerovatno Beranci, moguće Budvani i Andrijevčani, ponovo će na birališta. Građani koje smo anketirali očekivano nemaju jedinstven stav o čestim izbornim ciklusima u Crnoj Gori. Jedni misle da glasanje, bilo često ili ne ionako ne može ništa da promijeni, dok drugi smatraju da je izborni dan praznik demokratije.

Izbori u Crnoj Gori na način na koji se trenutno organizuju ne donose ništa novo, ukazuje politički analitičar Dževdet Pepić.

"A zbog čega nam ne donose, ja mislim da je tu najveći problem u izbornom zakonodavstvu, jer mi smo malo društvo i stvarno bi trebalo da se zalažemo za otvorene izborne liste", smatra Pepić. 

Politikolog Aleksandar Ćuković kaže da su česti izborni procesi u Crnoj Gori na neki način posljedica višegodišnje vladavine, uslovno rečeno jedne partije.

"Konačno su ljudi skupili tu vrstu snage i neku vrstu političke svijesti da je vlast smjenjiva i promjenjiva", navodi Ćuković. 

Iako posljednjih mjeseci svjedočimo formiranju novih partija, time i proširenju ponude, Pepić vjeruje da to neće uticati na to da crnogorski državljani masovnije izađu na birališta.

"Ono što sigurno će se desiti da ćemo svakim danom, ako se nastavi ovako, imati sve veći i veći broj apstinenata", kaže Pepić. 

Ćuković je saglasan da prečesto raspisivanje izbora demotiviše građane da uopšte učestvuju u tom procesu.

"Politika koju obećavaju partije i koalicije prije izbora nije istovjetna sa onom koja se odvija nakon održavanja izbora iz prostog razloga što su postizborne koalicije na neki način odlika i kalkulacija političkih i nerijetko mešetarenja", ocjenjuje Ćuković.

Naši sagovornici, politički analitičar Dževdet Pepić i politikolog Aleksandar Ćuković vjeruju da je potrebno još vremena da demokratija u svom punom kapacitetu zaživi u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније