Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

08. 08. 2024. 17:01 >> 17:03

VUČELIĆ

"Loš rad ASK koči napredak Crne Gore u ispunjavanju obaveza"

Poslanica Saveza građana CIVIS Maja Vučelić saopštila je da je razočarana i zabrinuta zbog neuspjeha naše zemlje da adekvatno ispuni preporuke koje je izdala Grupa država protiv korupcije (GRECO). Ona je kazala da izvještaj pokazuje da su od dvadeset dvije preporuke, svega tri ispunjene u posljednjih osamnaest mjeseci. Ova činjenica, prema njenim riječima, jasno govori o ozbiljnom propustu u naporima da pobjeđujemo korupciju svakoga dana.

"Sve što je urađeno u oblasti borbe protiv korupcije u Crnoj Gori, učinjeno je zbog spoljnjih pritisaka i uslova postavljenih prije svega od strane GRECO i EU. Neprihvatljivo je da smo dozvolili da tako malo bude urađeno i to uprkos jasnim smjernicama i rokovima. To je direktan pokazatelj lošeg rada Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i njenog rukovodstva, koje nije htjelo da odgovori na izazove i zahtjeve koji su pred njih postavljeni. Pozivam novi Savjet ASK da odmah preuzme odgovornost. Jedan od ključnih zadataka novog Savjeta i Agencije mora biti stvaranje uslova za ispunjenje svih preostalih preporuka u narednih četrnaest mjeseci. Naša budućnost kao uspješne i pravno uređene države zavisi od naše sposobnosti da pobjeđujemo korupciju", istakla je Vučelić.

Uzroci neuspjeha, prema njenim riječima, su mnogobroji, ali na prvom mjestu je "skandalozno loš rad ASK, kojom rukovode direktorica i njen pomoćnik". Prema njenim riječima, oni su radili na tome da ASK ostane vjetrokaz koji se okreće u skladu sa političkim pritiscima i "korupcijskim vjetrom bivšeg režima koji još uvijek duva našom zemljom".

Vučelić je dodala da su ASK i njegovo rukovodstvo posljednja odbrana bivšeg režima.

"To je neprihvatljivo i zahtjeva hitno i odlučno djelovanje prvo Savjeta ASK, a onda i Parlamenta Crne Gore. Pored toga, hitno apelujem na Vladu Crne Gore da da uradi svoj dio posla u ispunjavanju preporuka GRECO-a, posebno onih koje se tiču bezbjednosnog sektora. Ovo je ključno za očuvanje integriteta naše zemlje i zaštitu naših građana od korupcije koja i dalje ugrožava našu državu i svakog pojedinca. Vjerujem da ćemo svi nastaviti da se borimo za transparentnost, odgovornost i pravičnost u svim aspektima državnog upravljanja. Kroz ovu borbu, ASK mora da postane ne samo nezavisna institucija, već i ključni igrač u kreiranju zdravog i nekorumpiranog društva, a moja obaveza ostaje da insistiram na visokim standardima i da zahtjevam odgovornost onih koji su zaduženi da štite javni interes", istakla je ona.

Poručuje da je vrijeme da se stvari promijene, da korupcija više ne bude tema dnevnog reda nego da postane dio prošlosti naše zemlje.

"To možemo postići samo ukoliko se svi zajedno - Vlada, pravosuđe, ASK i svi nivoi vlasti - udruže u odlučujućoj akciji protiv korupcije. Samo tako možemo izgraditi Crnu Goru u kojoj pravda i poštenje nisu samo ideali, već realnost koju živimo svakog dana", zaključila je Vučelić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније