Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

07. 08. 2024. 12:18 >> 12:23
1

NIKOLA JOVANOVIĆ

Pravna pobjeda Opštine Budva u Ženevi: Sačuvali 40 miliona eura novca građana Budve

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović saopštio je da je ostvarena velika pravna pobjeda Opštine Budva u Ženevi, te da je sačuvano 40 miliona eura novca građana Budve.

"Odlukom Švajcarskog Saveznog vrhovnog suda odbijen je zahtjev njemačko-austrijskog koncerna WTE/EVN da Opština Budva plati oštetni zahtjev zbog raskida ugovora za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima u iznosu od 41.409.086 ,74 eura. Ovim se u žalbenom postupku potvrdila odluka arbitražnog suda sa sjedištem u Ženevi čime smo dokazali da smo kao lokalna uprava sa pravom osporavali tužbene zahtjeve WTE jer smo smatrali da se na taj način pokriva korupcija u jednom od najštetnijih poslova u državi ikada", kaže se u saopštenju.

Jovanović navodi da u svemu ovome nijesu imali podršku državnih organa niti u dovoljnoj mjeri zainteresovanost pravosudnih organa koji su propustili da do kraja procesuiraju i sankcionišu ovakvo ponašanje.

"Ova presuda višestruko je značajna zbog činjenice da potvrđuje da je Opština Budva pravno i činjenično raskinula ugovor zbog čega stičemo veće šanse u drugom arbitražnom postupku koji se vodi u Frankfurtu zbog izdavanja nezakonite garancija u iznosu od 66 miliona eura koju osporavamo. Smatram da smo na najbolji mogući način zaštitili interese građana i njihov budžet jer nismo popustili pod pritiskom tadašnjih vladinih i političkih struktura da se nagodimo u ovom poslu", kaže se u saopštenju.

Ovo je, navodi Jovanović, velika pobjeda za svakog građanina Budve i "ovom prilikom želim da se zahvalim našem pravnom timu koju čine zaposleni u Opštini Budva i timu advokata iz kancelarije DLA Piper Weiss iz Austrije kao i advokatima Miroju Jovanoviću i Dušanu Radosavljeviću".

"Iza nas je velika pravna bitka koju je lokalna uprava Opštine Budva vodila svakodnevno godinama unazad i u značajnoj mjeri opterećivala rad naše administracije. Potencijalno zaduženje od preko 100 miliona eura u ovom štetnom poslu smo uspjeli da saniramo za preko 40 miliona i predstoji nam velika borba u prvom arbitražnom postupku koja zahtijeva angažovanje svih kapaciteta i stabilnost lokalne uprave", saopštio je Jovanović.

Dodaje da će na ovaj način Opština Budva umjesto otplate tuđih dugova koji se zasnivaju na sudski utvrđenoj korupciji moći da investira u razvoj grada kao što je izgradnja šetališta, nedostajućeg parking prostora, zdravstvenih i obrazovnih ustanova kao i poboljšanje turističke infrastrukture.

"Praktično bez ikakve državne pomoći i vrlo često sa osporavanjem nadležnih državnih organa uspjeli smo da zaštitimo interese građana Budve i nastavićemo putem koji se pokazao kao jedino ispravni", istakao je Jovanović.



Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније