Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

06. 08. 2024. 14:59 >> 15:06
Čitaj mi:

IBRAHIMOVIĆ SA AMBASADORIMA

"Evropska perspektiva garant napretka i održivog razvoja regiona"

Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose, koje karakteriše aktivan politički dijalog i dinamična saradnja u brojnim oblastima na bilateralnom planu, zaključeno je na sastanku potpredsjednik Vlade i ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića sa ambasadorom Sjeverne Makedonije Zećirom Ramčilovićem.

Ibrahimović se sastao danas, u odvojenim susretima, sa Ramčilovićem, ambasadorom Češke Janinom Hrebičkovom i ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem.

Na sastanku sa ambasadorom Ramčilovićem potvrđeno je da Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose, koje karakteriše aktivan politički dijalog i dinamična saradnja u brojnim oblastima na bilateralnom planu. Tokom razgovora je istaknut značaj saradnje u okviru NATO-a, gdje dvije države doprinose većoj vidljivosti i zastupljenosti tema koje su posebno važne sa aspekta bezbjednosti Zapadnog Balkana.

Pored snažnog partnerstva unutar NATO saveza, naglašeni su, kako navode, i zajednički vanjskopolitički prioriteti u pogledu regionalne saradnje i evropske integracije, što dodatno doprinosi jačanju prijateljskih veza.

Na sastanku je ocijenjeno da sigurna evropska perspektiva najbolji način za unaprjeđenje životnog standarda i obezbjeđivanje održivog razvoja država Zapadnog Balkana, što će, između ostalog, doprinijeti i zasustavljanju trenda iseljavanja mladih iz regiona.

Tokom susreta Ibrahimovića sa Hrebičkove istaknuto je da Crna Gora i Češka imaju veoma dobre i prijateljske odnose, te odličnu saradnju i snažno partnerstvo u okviru NATO-a. Uz izraze zahvalnosti na dosadašnjoj političkoekspertskoj pomoći Češke evropskoj integraciji Crne Gore, naglasio je da Crna Gora veoma cijeni što Češka ostaje promoter i zagovornik interesa Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te što svojim proaktivnim pristupom nastoji doprinijeti efikasnosti procesa proširenja.

Govoreći o ostalim temama iz domena bilateralnih odnosa, iz MVP-a su istakli da je izražena zainteresovanost za ostvarivanje intenzivnije saradnje u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, obrazovanja i nauke.

U razgovoru sa Neđešijem potvrđeno je da dvije države njeguju sadržajne bilateralne odnose, dodatno osnažene dinamičnim političkim dijalogom na najvišem i visokom nivou i savezničkom saradnjom u okviru NATO-a.

U saopštenju se navodi da je Ibrahimović zahvalio na značajnoj ekspertskoj i političkoj podršci koju Mađarska pruža evropskom putu Crne Gore, te u kontekstu aktuelnog predsjedavanja Savjetom EU, istakao da je Mađarska među državama koje su snažno privržene politici proširenja i članstvu Crne Gore i ostalih zemalja regiona u EU.

Tokom sastanka je bilo riječi i o budućim pravcima bilateralne ekonomske saradnje, sa osvrtom na infrastrukturne projekte i unaprjeđenje poslovnog ambijenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније