Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

05. 08. 2024. 09:41 >> 09:41
4
Čitaj mi:

pokret evropa sad

Pejović: Opozicija osporava Evropu sad 2, jer nemaju ni program, ni rezultate

Generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović kazao je da opozicija osporava program Evropa sad 2, jer, kako je kazao, "nemaju ni program, ni rezultate".

"Suficit u budžetu, veći prihodi od planiranih, uz redovno finansiranje starih dugova pokazatelj je koliko su bile bismeslene tvrdnje opozicije prilikom usvajanja budžeta za 2024. godinu da isti nije održiv. To su dominantno isti oni koji su 2020. godine ostavili dug od 105 odsto BDP-a, a nakon programa Evropa Sad 1 najavljivali "grčki scenario" i slom javnih finansija, te ukidanje Fonda za zdravstvo. Ništa se od toga nije desilo", kazao je Pejović.

On je naveo da, nakon kritike programa Evropa Sad 1, opozicija osporava Evropu Sad 2, jer, kako je kazao, nemaju ni program, ni rezultate.

"Iako se programima Evropa sad 1/2 minimalne zarade i penzije u prosjeku uvećavaju preko tri puta, a prosječne plate skoro dupliraju, javni dug je u odnosu na naslijeđenih 105 odsto iz 2020. godine, sada pao na oko 63 odsto. U međuvremenu je skočio BDP i drastično su smanjeni neproduktivni troškovi", kazao ej Pejović i dodao da na sve to opozicija pokušava da stvori utisak "kako nas sada i rekonstrukcija Vlade koja ima dvotrecinsku podršku parlamenta vodi gotovo u bankrot zbog povećanog broja resora".

"Ukupni godišnji troškovi za proširenje Vlade iznose po nekim procjenama oko milion eura, što je 0,03 odsto sadašnjeg budžeta. Interesantno da na ovaj trošak najviše ukazuju oni koji su od 2010. godine iz budžeta isplatili oko 190 miliona eura samo na osnovu državnih garancija za kredite koje nijesu vratile firme, a kojima je država bila žirant. Takođe, pokušaji da se poskupljenja vezuju za povećanja zarada programima Evropa Sad 1/2 potpuno su neodrživi, jer je inflacija u brojnim zemljama Evropske unije i regiona bila veća i bez uvećanja zarada", kaže Pejović i kaže da je pravo pitanje kako bi građani živjeli sa efektima globalnog poskupljenja da se dinamika rasta zarada primjenjivala kao u zadnjih deset godina vladavine opozicije, kada je prosječna plata uvećana za svega 37 eura, a Crna Gora se dodatno zadužila za oko tri milijarde eura.

"Situacija u Crnoj Gori nije idealna, ali je mnogo bolja i biće još bolja", poručio je Pejović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније