Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

05. 08. 2024. 06:52 >> 06:42
Čitaj mi:

AKCIONI PLAN

Provjeriće koje se NVO mogu koristiti za finansiranje terorizma

Akcioni plan za sprovođenje Strategije za prevenciju pranja novca i finansiranja terorizma za period 2022-2025.godinu, koji je usvojila Vlada Crne Gore, između ostalog predviđa i analizu registrovanih NVO sa aspekta djelatnosti kojim se bave u pravcu ranog prepoznavanja nevladinih organizacija koje mogu biti iskorišćene za finansiranje terorizma.

To se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore.

Ključna mjera predviđa poboljšanje kvaliteta informacija o bezbjednosnoj situaciji, prijetnjama od terorizma i unaprijeđenje sistema kontrole spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namjene i skladištenja oružja i minsko eksplozivnih sredstava.

U skladu sa tim, biće urađena analiza registrovanih NVO, praćenje i analiza finansijskog poslovanja, transakcija i donacija NVO koje su preopoznate kao posebno ranjive.

Operativni ciljevi Startegije su usklađivanje zakonodavstva i strateškog okvira sa međunarodnim standardima i pravnom tekovinom EU, te jačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta.

Tu je i unaprjeđenje nacionalne i međunarodne saradnje, povećanje efikasnosti sistema otkrivanja, identifikovanja i krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnih djela i jačanje sistema zaštite od terorizma.

Za realizaciju aktivnosti predviđenih Akcionim planom planiran je iznos od 1.506.600 eura, od čega je 1.406.600 eura predviđeno da se obezbijedi iz budžeta, dok je 100.000 eura planirano da se obezbijedi iz donacija.

Predložene mjere i aktivnosti u Akcionom planu usmjerene su ka jačanju kapaciteta Crne Gore u borbi protiv terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma.

"Uz naglasak na usklađivanje sa međunarodnim standardima, poboljšanje saradnje i efikasno korišćenje dostupnih finansijskih sredstava", rekli su iz Vlade. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније