Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J. [ Portal RTCG ]

04. 08. 2024. 07:25 >> 07:26
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Predrag Zečević

Pročitajte osvrt na sedmcu za nama iz ugla novinara Predraga Zečevića.

Ponedjeljak, 29. jul:

Danas su se mediji ponovo bavili Fiskalnom strategijom i programom "Evropa sad 2". Dokument je izuzetno obuhvatan i sveobuhvatan, a najviše mi se dopala njegova vizija za budućnost Crne Gore. Ipak, imam određene rezerve prema planiranim akcizama na mirna vina. Male vinarije su jedna od najuspješnijih privrednih priča u Crnoj Gori i akcize bi mogle ozbiljno narušiti njihovo poslovanje. Ovaj potez bi mogao imati negativne posljedice i za kompaniju "Plantaže", koja je jedan od najvećih proizvođača vina u regionu. Smatram da bi država trebala razmotriti alternativne mjere koje ne bi ugrozile ovu vitalnu industriju.

Utorak, 30. jul:

Kriza oko Svetog Stefana ne jenjava. Ovaj biser crnogorskog turizma, simbol luksuza i prestiža, već duže vrijeme je zatvoren za goste, a dogovor između države i vlasnika se čini sve daljim. Iako su nesuglasice nastale još ranije, situaciju dodatno komplicira arbitražni postupak koji je u toku. Sveti Stefan ne samo da ima ogroman turistički značaj, već i emotivnu vrijednost za Crnu Goru. Država i vlasnik moraju naći zajedničko rješenje kako bi ovaj dragulj ponovo zasijao na turističkoj mapi.

Srijeda, 31. jul:

Danas se mnogo govorilo o planiranom povećanju PDV-a na štampu i knjige. Ova mjera ozbiljno ugrožava štampane medije i kulturu u Crnoj Gori. Već sada je situacija za izdavače i novinare teška, a ovakvo povećanje moglo bi dovesti do gašenja nekih od njih. Knjige su takođe na udaru, što bi moglo dodatno umanjiti ionako skromnu čitalačku kulturu u zemlji. Apelujem na državu da razmotri ovu odluku i pronađe alternativna rješenja koja neće ugroziti opstanak kulture i informisanja u Crnoj Gori.

Četvrtak, 1. avgust:

Stiglo je upozorenje iz Ministarstva prosvjete o mogućim posljedicama nepotrebne smjene direktora škola tokom mandata bivše ministarke Vesne Bratić. Naime, smijenjeni direktori su tužili državu i neki su već dobili sudske sporove, što bi moglo koštati poreske obveznike čak 300.000 eura. Jedan od direktora već je dobio odštetu u iznosu od 18.000 eura. Ova situacija izaziva veliku zabrinutost jer ukazuje na ozbiljne propuste u kadrovskoj politici, koji sada opterećuju državni budžet.

Petak, 2. avgust:

Podgoricu i njenu okolinu su danas zahvatili požari, toliko intenzivni da je zrak bio gotovo nepodnošljiv. Dim je prekrio grad, a disanje je postalo otežano. Hrabri vatrogasci su se neumorno borili s vatrom, ali situacija je bila izvan njihove kontrole. Na svu sreću, rano jutros je pala kiša koja je konačno ugasila požare. Priroda je, kao i mnogo puta do sada, pomogla kad ljudske mogućnosti nisu bile dovoljne. Ipak, ovo je bio ozbiljan podsjetnik na rizike od požara u ljetnim mjesecima.

Subota, 3. avgust:

Premijer Milojko Spajić najavio je da će ograničiti marže trgovačkim lancima nakon primjene programa "Evropa sad 2". Ova mjera ima za cilj da zaštiti građane od rasta cijena i da osigura da penzije i plate, koje su sada najveće u regionu, imaju veću kupovnu moć. Ovo je hrabar potez koji bi mogao imati pozitivan uticaj na standard građana, ali ostaje da se vidi kako će trgovački lanci reagovati na ovu najavu i da li će ova mjera zaista dati željene rezultate. Možda je i vrijeme za radikalne poteze od strane države, a to su drakonske kazne...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније