Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 08. 2024. 06:47 >> 11:07
Čitaj mi:

MILOŠ RADONJIĆ PRED SUDOM

Optužbe u SAD: Korumpirali posadu da utovare kokain

Ministarstvo pravde SAD zatražilo je određivanje pritvora za Miloša Radonjića, crnogorskog državljanina optuženog za šverc više tona kokaina, tvrdeći da su okrivljeni i njegovi saučesnici organizovali i dogovorili tri akcije da u Ekvadoru i kod obala Kolumbije utovare na brod ukupno više od 2.500 kilograma kokaina.

Kako se navodi u sudskom dokumentu u koji je Portal RTCG imao uvid, američko ministarstvo podnijelo je zahtjev za određivanje pritvora za okrivljenog Miloša Radonjića. Dana 15. septembra 2023. godine, kako se tvrdi, velika porota u istočnom okrugu Njujorka potvrdila je optužnicu i raspisana je potjernica.

"Radonjića su 6. oktobra 2023. godine uhapsile italijanske vlasti na zahtjev SAD, u skladu sa nalogom za hapšenje. Vlada je 14. novembra 2023. podnijela zahtjev italijanskim vlastima za izručenje optuženog. Nakon postupka ekstradicije u Italiji, italijansko Ministarstvo pravde je odobrilo zahtjev Sjedinjenih Država i Italija je izručila okrivljenog Sjedinjenim Državama", naveli su iz Ministarstva pravde SAD.

Oni su istakli da ovaj slučaj proizilazi iz opsežne federalne istrage o međunarodnim kriminalnim aktivnostima, koje su rezultirale transportom višetonskih tovara kokaina.

"Optuženi i njegovi saučesnici koristili su komercijalne kontejnerske pomorske brodove koji su prelazili iz Južne Amerike u Evropu za prevoz kokaina za kartele na Balkanu. U koordinaciji sa optuženim, članovi grupe su planirali i pokušali da noću ukrcaju komercijalne teretne brodove na otvorenom moru u blizini obale i luka Kolumbije i Ekvadora, radeći sa članovima posade koji bi podizali tovare kokaina sa glisera dok su se približavali brodovima, na više tačaka na njihovoj ruti. Da bi se fizički ubacio kokain na brod, zavjerinici su planirali da koriste brodske dizalice. Kada je kokain bio na brodu, članovi posade bi tajno sakrili kokain na brodu. Ova složena operacija oslanjala se na to da optuženi i njegovi saučesnici imaju pristup brodskoj posadi, ruti, manifestu, pozicioniranju u realnom vremenu i podacima o geolokaciji", naveli su iz Ministarstva pravde SAD, obrazlažući zašto Radonjić treba da ostane u pritvoru.

Oni su priložili i dio iz šifrovane elektronske komunikacije Radonjića i saučesnika. 

"Zakonito presretnute šifrovane elektronske komunikacije Radonjića i saučesnika jasno pokazuju da su pristali i planirali da utovare narkotike na brod upućen ka Sjedinjenim Državama. Za to vrijeme, Radonjić i njegovi saučesnici organizovali su i dogovorili tri odvojena pokušaja da u Ekvadoru i kod obala Kolumbije utovare na brod ukupno više od 2.500 kilograma kokaina, uz pomoć korumpiranih članova posade na brodu. Među presretnutim komunikacijama je i nekoliko Radonjićevih fotografija, kojima je objasnio da će korumpirana posada na brodu koristiti kran da utovari kokain, kao što je prikazano", istaknuto je u sudskom dokumentu. 

Radonjić je svojim saučesnicima posla tri fotografije koje su priložene, kojima je objasnio način i rutu kojom su brzi čamci koji su prevozili kokain sa obala Ekvadora i Kolumbije morali da se približe brodu na kojem je organizacija planirala da ubaci kokain kako bi brzi čamci izbjegli detekciju brodskog radara i stigli do brodske dizalice da utovare kokain.

"Radonjić je svojim saučesnicima pružio i geografske koordinate po satu gdje se očekivalo da će se brod nalaziti kako bi se brzi čamci mogli približiti, dok je brod nastavio svoju rutu bez usporavanja, zaustavljanja ili odstupanja. Ukratko, ovi dokazi pokazuju da je Radonjić igrao ključnu ulogu u koordinaciji komunikacije i logističkih razmatranja među različitim članovima grupe koji su planirali i pokušali da utovare značajne pošiljke kokaina na komercijalni brod. Zaista, on je bio sastavni dio planova ove organizacije, a koristio je i pokazao sofisticirano znanje o pomorskim plovilima", naveli su iz Ministarstva pravde SAD. 

Okrivljeni je državljanin Crne Gore bez legalnog imigracionog statusa u Sjedinjenim Državama, dodaje se. U Sjedinjene Države je ulazio samo prolazno i u vezi sa radom kao član posade na komercijalnim pomorskim brodovima, piše u dokumentu. 

"Okrivljeni je državljanin i stanovnik Crne Gore koji je uhapšen po dolasku u Italiju. On nema porodične veze sa Sjedinjenim Državama, niti bilo kakvu drugu značajnu vezu sa Sjedinjenim Državama. Ima jake i stalne veze sa Crnom Gorom, gdje i živi. S obzirom na nepostojanje bilo kakve veze sa Sjedinjenim Državama i njegove široke veze sa Crnom Gorom,  o predstavlja značajan rizik od bjekstva. Na primjer, optuženi bi se mogao vratiti u svoju matičnu državu Crnu Goru, koja neće izručiti svoje državljane", istakli su iz Ministarstva pravde SAD, obrazlažući zahtjev za određivanje pritvora.

Kako je Portal RTCG već pisao, Miloš Radonjić (34), stigao je u Bruklin prošle sedmice, jer je Italija omogućila da bude izručen vlastima u SAD. Savezna velika porota optužila je njega i nekoliko drugih ljudi prošle godine za zavjeru za šverc droge.

Po sudskim podnescima, Radonjić je bio visokorangirani član transnacionalne organizacije za drogu koja je koristila komercijalne teretne brodove, uključujući i neke registrovane za isporuku robe u SAD, za transport tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu za narko kartele na Balkanu.

Članovi posade broda svjesno su učestvovali u navodnoj trgovini drogom, navodi se u sudskim dokumentima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније