Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J./M.L.B.

29. 07. 2024. 06:47 >> 06:47
1
Čitaj mi:

GLASANJE U JEDNOM DANU

Mandat na vanrednim izborima da traje do redovnih lokalnih

Inicijativa da se svi lokalni izbori organizuju u jednom danu je veoma važna i Crnoj Gori neophodna, kaže za Portal RTCG Nikoleta Đukanović, članica Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Preporuka u tom dijelu podrazumijeva da čak i kada dođe do prijevremenih izbora, naredno rukovodstvo ima mandat do isteka prvobitnog, kako bi se održao kontinuitet održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu, te kako bi se onemogućile zloupotrebe partija kada je riječ o biračkim spiskovima, izbornom inžinjeringu i slično”, kaže Đukanovićeva.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisao je vanredne izbore za odbornike u Skupštini Glavnog grada za 29. septembar, a istog dana na birališta će i stanovnici Kotora.

Pored toga za 15. septembar su raspisani i izbori u Gusnju. Uskoro bi mogli biti raspisani i vanredni lokalni izbori u Beranama, jer je Ministarstvo javne uprave (MJU) naložilo lokalnom parlamentu da u roku od deset dana sebi skrati mandat. Upozorili su da će, ako to ne učini, predložiti da Vlada uputi predlog za skraćenje mandata Skupštini opštine.

Đukanovićeva kaže da je održavanje lokalnih izbora u jednom danu samo jedna od brojnih preporuka za reformu izbornog zakonodavstva.

“Tako da, ako bude postojala volja partija da reformišu zakonodavstvo, održivih rješenja za unapređenje ima veoma puno”, poručila je Đukanovićeva.

I član Odbora iz Albanskog foruma Nikola Camaj smatra da nam je potrebno objedinjavanje lokalnih izbora.

“Upravo da bi se izbjegle prečeste političke krize koje prouzrokuju vanredne lokalne izbore potrebno je urediti da se svi lokalni izbori održe u istom danu”, kaže Camaj za Portal RTCG.

I on kaže da bi upravo takvo rješenje podrazumjevalo da mandat osvojen na vanrednim izborima traje samo do dana kada su predviđeni novi sveobuhvatni lokalni izbori.

“Na taj način bi se dodatno demotivisali oni koji u novim izborima vide šansu za novi puni mandat, jer on ne bi bio pun”, zaključio je Camaj.

Podsjetimo, krajem maja ministar javne uprave Maraš Dukaj, podnio je Skupštini inicijativu da u okviru reforme izbornog zakonodavstva razmotre predlog uvođenja neposrednog izbora predsjednika opštine i predlog da se izbori u svim jedinicama lokalne samouprave održava istog dana.

Kako je tada saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), Dukaj je inicijativu i predlog podnio i skupštinskom Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Ove godine održani su lokalni izbori u Budvi i to 26. maja, u Andrijevici 2. juna.

Podsjetimo i da u Šavniku još traje izborni proces koji je počeo oktobra 2022.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније