Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

18. 07. 2024. 18:50 >> 18:54

PREDSJEDNIK CRNE GORE

Milatović: Šolc ukazao na odgovornost prema reformama

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je sa današnjeg susreta sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem poslata važna poruka očuvanja dobrosusjedskih odnosa.

Milatović je poručio da je u razgovoru sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom poručeno da crnogorske vlasti u narednom periodu dodatno moraju staviti fokus na odgovornost prema reformama.

Milatović, koji je prisustvovao Samitu Evropska politička zajednica, kazao je da je to važna platforma u okvir koje Crna Gora, koja još nije članica EU, može zajedno sa ostalim evropskim državama da diskutuje o važnim evropskim temama.

"Ovoga puta su to bile teme migracija, demokratskog razvoja i povezanosti, kako u dijelu energetika, tako i saobraćajne infrastrukture", dodao je Milatović.

On je rekao da mu je bila velika čast i privilegija biti jedan od kopredsjedavajućih panela o očuvanju i odbrani demokratije.

"Mislim da je tim dodatno ojačana uloga Crna Gore u okviru Evropske političke zajednic", kazao je Milatović.

On je dodao da je u okviru samita imao brojne bilateralne sastanke, navodeći da je dobio snažnu podršku od brojnih evropskih lidera da je budućunost Crne Gore u EU.

"Poručio sam da u narednom periodu u Crnoj Gori dodatno moramo pokazati odgovornosti kada su u pitanju krucijalne reforme, posebno u domenu vladavine prave i održivog ekonomskog razvoja", naglasio je Milatović.

Od brojnih bilateralnih susreta Milatović izdvaja sastanak sa hrvatskim premijerom Plenkovićem.

"Poslata je važna poruka očuvanja dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom. Mislim da je to veoma važno u ovom trenutku. Takođe, imao sam konstruktivan i sadržajan razgovor sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcem. Složili smo se da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da vlast u u Crnoj Gori, u narednom periodu, dodatno moraju staviti fokus na odgovornost prema reformama", poručio je Milatović.

On je izdvojio u razgovor sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

"Znate da je Francuska ranije bila rezervisana po pitanju proširenja. Mislim da je to sad promijenjeno i da je promjena uslijedila nakon brojnih razgovora koje sam imao sa Makronom. Sada Crna Gora u Francuskoj ima prijatelja kada je u pitanju naša evropska budućnost", naglasio je Milatović.

Predsjednik države susreo sa domaćinom današnjeg skupa, novim britanskim premijerom Kirom Starmerom.

"To je bio dobar i važan razgovor. Crna Gora i Britanija imaju posebne strateške odnose u okviru NATO porodice. Još jednom je ponovljeno prijateljstvo i strateško partnerstvo", zaključio je Milatović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније