Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ A.J. (Portal RTCG) ]

14. 07. 2024. 12:58 >> 12:58
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Amina Cikotić

Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

Ponedjeljak 08. jul

Nedjelja počinje u duhu nestabilnosti vlasti u Podgorici. Dok čekamo razrješenje višemjesečne drame, svjedočimo prepucavanjima na relaciji Pokret Evropa sad- Pokret za Podgoricu. Dogovora očigledno nema, pa su najpoštenije rješenje izbori.

Utorak- 09. jul

Zakon o državnoj imovini dospijeva u žižu javnosti i kao po običaju od Evrope Sad, namjera da se poveća vrijednosna granica raspolaganja državnom imovinom od strane Vlade Crne Gore sa sadašnjih 150 na 300 miliona eura, uz amandman poslanika Vasilija Čarapića da investitor na zakupljenom zemljištu može da preproda i na drugi način otuđi objekte koji se nalaze na zemljištu, te da se iz cijelog procesa isključi državno tužilaštvo ne može nas navesti ni na šta drugo osim na sumnju, kao što je to bio slučaj u gotovo sve što je PES do sada uradio. Očigledno je po srijedi “tajna i organizovana” agenda.

Srijeda- 10. jul

Veliki metalni krst koji je, moglo bi se reći iz vedra neba osvanuo u Bijeloj, otvara niz pitanja. Valjalo bi početi od toga ko je za postavljanje dao dozvolu, a zatim i nadležne upitati kakva se poruka šalje ovakvim činom. Svjedočimo forsiranoj klerikalizaciji našeg društva posljednjih godina i nije problem u krstu kao takvom, naprotiv. Treba problematizovati naum da se ovakvim potezima sprovodi obilježavanje teritorija, pokazivanje koja religijska skupina je dominantna uprkos činjenici da je Crna Gora multivjersko i multinacionalno društvo, a ovakve poruke, rekla bih da svakako nijesu praktikovanje vjerskih obreda ili prava već “pokazivanje mišića”, a to bi nas sve trebalo zabrinuti.

Četvrtak- 11. jul

Sav civilizovani svijet odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici. Najtužniji datum za cijeli region. Sjećamo se strahota koje je ljudska ruka pod okriljem zločinačke politike bila spremna da uradi. Sjećamo se svih 8732 nedužno stradalih ljudi. Sjećamo se majki koje su sahranile svoju braću, sinove, očeve, ili nijesu jer njihova tijela još uvijek ne mogu pronaći. Sjećamo se tišine koja ledi kad odete u Potočare. Stvar je ljudskosti, nimalo politike. E, naša obaveza je da pamtimo i napominjemo jer suočavanje s prošlošću liječi i jedino tako ozdravljeni možemo nastaviti naprijed.

Petak- 12. jul

Andrija Mandić se vratio na fabrička podešavanja, pa ponovo 'miri' svojim najavama o vraćanju kapele na Lovćen. Njegova strategija je jasna- uništiti i poniziti sve što ima veze sa Crnom Gorom i njenom slavnom istorijom. Antifašističkim karakterom, i građanskim uređenjem. Ne može smirom. Neprekidno provocira, ali će 'udariti glavom u zid' krene li ovo da radi, i on to zna. Ali i dalje provocira. Građanska Crna Gora nikad neće mirno na to gledati, pa nek' proba.

Subota - 13. jul

Dan prolazi u znaku obilježavanja 13. jula - Dana državnosti Crne Gore i Dana antifašističkog ustanka crnogorskog naroda. I pored činjenice da je njegovanje dvostruko važnog datuma u našoj istoriji veoma prisutno, nemoguće je ne prokomentarisati prkos koji u tom pogledu pokazuje određeni broj ljudi koji odbija da se ponosi upravo onim stvarima kojima je mala Crna Gora zadivila svijet, u svakom slučaju to ostavljam njima, mi znamo ko smo i na kojoj strani istorije smo, tako ćemo i ubuduće. Vijest koja bi svakog građanina trebala da zabrine jeste informacija da pripadnici kriminalnih krugova iz regiona spremaju atentat na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koju je on dobio iz međunarodnih obavještajnih krugova. Budući da su iz ANB saopštili da imaju operativna saznanja o tom slučaju, krucijalno je da saznamo da li su o tome obavijestili i druge nadležne državne organe jer je njihova obaveza da zaštite svakog građanina Crne Gore, a napominjem da je povjerenje javnosti u bezbjednosni sistem duboko narušena u prethodnom periodu te da državni organi moraju postupati sa velikim oprezom kada su ovakve stvari u pitanju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније