Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

14. 07. 2024. 07:06 >> 16:10
3

drakić za portal

"Stanje u ASK-u zabrinjavajuće u svakom segmentu"

Rukovođenje Agencijom za sprečavanje korupcije (ASK), njen rad i postignuti rezultati zabrinjavajući su u svakom svom segmentu, kazao je za Portal RTCG predsjednik Sindikalne organizacije ASK-a Dušan Drakić. Ukazuje da je takvo stanje apsolutno neprihvatljivo i neodrživo. Drakić navodi da se zbog toga što Savjet ne postoji već godinu dana, stvara utisak da je stanje u toj instituciji onako kako donosioci odluka žele da bude.

"Rukovođenje institucijom, njen rad i rezultati koji su postignuti su zabrinjavajući u svakom svom segmentu. Zahvaljujući nedostatku stručnosti i integriteta postojećeg menadžmenta, rad ASK je obilježila selektivnost i zavisnost od određenih centara moći koji su doveli do uvođenja novih praksi u radu i sprovođenju zakona, u cilju ispunjavanja njihovih partikularnih interesa. ASK je takođe obilježila trgovina uticajem kroz (ne)pokretanje postupaka prema javnim funkcionerima od strane sadašnje direktorice ili podnošenje „anonimnih“ prijava i ekspresnog otvaranja postupaka protiv funkcionera koji se usude da iznesu neku kritiku ne rad ASK-a", kazao je Drakić. 

U razgovoru za Portal Javnog servisa, Drakić ukazuje da posebno zabrinjava urušavanje unutrašnje strukture i procesa rada, prije svega, kako je naveo, kroz intezivan pritisak i mobing prema zaposlenima "koji ne pristaju da rade selektivno i da sprovode postupke i donose odluke u skladu sa željama menadžmenta".

"Ovo je posebno indikativno jer je sadašnja direktorica, uz podršku prethodnog Savjeta ASK, pokrenula više od 30 krivičnih prijava i postupaka, 18 disciplinskih postupaka i sprovela 20 suspenzija protiv zaposlenih. To su glavni rezultati njihovog rada i to je za ovu instituciju neprihvatljivo", istakao je on.

Drakić naglašava da je u periodu nakon određivanja pritvora, rad Agencije u potpunosti obilježen pokušajima i iznalaženjem načina za odbranu direktorice, te za obračun sa zaposlenima i Sindikalnom organizacijom ASK-a.

"Posebno zabrinjava činjenica da se za ono što se stavlja na teret direktorici u postupku koje trenutno vodi tužilaštvo, u situaciji gdje ona i dalje rukovodi ovom institucijom, daje naloge za rad i potpisuje sve akte, čini veoma izvjesnim ponavljanje krivičnog djela i, kako sumnjamo ono se i danas dešava. Kao potvrda tom stavu je i činjenica da je potpisana nabavka softvera ASK od strane povezanih pravnih i fizičkih lica, u vrijednosti od 180.000 eura, iako je do sada dato više od 500.000 eura za sistem koji nije stavljen u funkciju i koji je neupotrebljiv. Zatim, pokušaji uticaja na svjedoke, odnosno zaposlene u ASK kroz isplatu raznih pomoći, davanje otpremnina i naknada za neiskorišćene odmore, kao i angažovanje više lica po osnovu fiktivnih ugovora o djelu, a koji ne dolaze na posao i ne izvršavaju ono za šta su angažovani", smatra sagovornik Portala. 

Opravdana bojazan da će formiranje Savjeta sačekati jesen

Na ponovljeni konkurs za članove Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) javilo se 11 kandidata. Portal RTCG ranije je pisao da su se na konkurs javili specijalista političkih nauka Aleksandra Vukašinović, doktor nauka bezbjednosti Ljubiša Konatar, diplomirani pravnik Kalina Adrović Vulić, diplomirani pravnik Pavle ĆupićMehmedin Tahirović koji je završio Vojnu akademiju, diplomirani pravnik Dragana Šuković, diplomirani pravnik Slavica Mirković, diplomirani pravnik Miodrag Martinović, diplomirani pravnik Mladen Tomović, diplomirani politikolog Milica Milutinović i diplomirani ekonomista Zvonko Saveljić.

O ovim kandidaturama odlučivaće Komisija za sprovođenje izbora članova savjeta, koja sačinjava listu i upućuje je Odboru za antikorupciju koji potom predloge šalje parlamentu.

Drakić navodi da je intervju sa kandidatima za Savjet zakazan za 17. i 18. jul, 22 dana nakon održanog sastanka Komisije od 24. juna. Upozorava da je opravdana bojazan zaposlenih da će ukoliko Savjet ne bude izabran do kraja jula, taj izbor sačekati oktobar ili novembar ove godine i time "i konačno paralisati rad ove institucije".

"Apsolutno je neprihvatljivo i neodrživo ovakvo stanje. Savjet ne postoji već godinu dana i stiče se utisak da je stanje u ASK upravo onako kako donosioci odluka u Crnoj Gori žele da bude. Intertnost i nezainteresovanost su obilježile rad većine članova Odbora za antikorupciju, posebno onih političkih subjekata koji koriste svaku priliku da stanu u odbranu direktorice ASK koja bi trebalo da bude osoba od integriteta i nezavisna u svom radu što se samim tim dokazuje da ona to nije bila, dok se rokovi za izbor članova Savjeta propisanih zakonom poštuju na način da se kroz razne proceduralne razloge uvjek koristi onaj zadnji rok za odlučivanje", smatra Drakić. 

Prema njegovim riječima, rizik koji postoji u ovom procesu odnosi se na novi Zakon o sprečavanju korupcije koji omogućava aktuelnoj direktorici ASK-a, koja je u pritvoru, da ima ključni uticaj na izbor članova Savjeta koji treba da kontroliše njen rad.

"Posebno kroz sprovođenje testa integriteta na način koji je predviđen članom 90 Zakona, iako je procedura za izbor članova Savjeta započeta prije usvajanja novog teksta zakona", dodaje Drakić. 

Dobar zakon bez dobrog menadžmenta ne znači puno

Na pitanje šta ometa pravilno funkcionisanje Agencije, Drakić kaže da su poslednja dešavanja jasno pokazala da dobar zakon ne znači puno ukoliko se primjenjuje od strane menadžmenta bez potrebnog iskustva, integriteta i znanja. Posebno je, smatra, opasna selektivna primjena koja obesmišljava uspostavljeni pravni okvir u borbi protiv korupcije, a što je, kaže, obilježilo rad ovog menadžmenta.

"Ono što je neophodno uraditi u narednom periodu je revizija postupanja u predmetima koji opterećuju javnost u dužem vremenskom periodu i davanje jasnog institucionalnog odgovora u tim predmetima, naravno uz blisku saradnju sa međunarodnim i domaćim ekspertima, zatim revizija unutrašnjeg poslovanja ASK koja će pokazati opravdanost sumnji u nezakonit rad ovog menadžmenta, a koje su utemeljene na nalazima nadležnih inspekcija kada su u pitanju nepravilnosti i utvrđene zloupotrebe u finansijskom poslovanju ASK i radnopravnim odnosima u ASK", poručuje on.

Naš sagovornik ukazuje da nikakve finansijske ili zakonske prepreke ne mogu opravdati činjenicu da je za 2022. godinu za edukaciju kadra u Agenciji, izvršenje budžeta bilo u visini od 37 odsto u odnosu na planirana sredstva, dok je za službena putovanja (menadžmenta) to izvršenje iznosilo 166 odsto, reprezentaciju 295 odsto i za gorivo 130 odsto.

 O izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije

Komentarišući najavljene izmjene Zakona o sprečavanju korupcije, predsjednik Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije objašnjava da svjedočimo da su izmjene sačinjene od strane menadžmenta ASK-a kojima su "pogrešno u ministarstvu dali vjeru njihovom znanju i stručnosti".

"Kao što je u izvještaju Venecijanske komisije konstatovano da ostaje žaljenje što rad na prethodnim izmjenama nije iskorišćen kako bi se načinio odlučniji i kvalitetniji korak ka zakonodavnim izmjenama, danas svjedočimo da su izmjene sačinjene od strane menadžmenta ASK kojima su pogrešno u ministarstvu dali vjeru njihovom znanju i stručnosti. Tako, od sedam oblasti koje zakon tretira poslednje izmjene jedva da dotiču njih tri, dok u oblastima sukoba interesa i nespojivosti funkcija, ograničenja u toku i nakon isteka funkcije, poklone, sponzorstva i donacije, integritet gotovo da izmjena i nema, osim onih tehničke prirode", saopštio je Drakić. 

Mišljenja je da mali opseg izmjena u ovoj oblasti zabrinjavajuće ne prati standarde i predstavlja korak unazad.

"Kao Sindikalna organizacija posebno moramo napomenuti da se najveća manipulacija od strane menadžmenta ASK odnosi na konstataciju da se za zaposlene uvode opšti propisi o radu, „u cilju usklađivanja sa GRECO preporukom, kako bi se na taj način dodatno osigurala nezavisnost Agencije, koji zakon zaposlenima pruža sigurnost kroz sudsku zaštitu“, što je u skladu sa njihovim znanjem i kompetencijama i lošom namjerom koju su pokazali prema zaposlenim u ASK. Poslednji usvojeni izvještaj GRECO-a konstatuje veliki broj neispunjenih preporuka i jedno loše stanje u ovoj oblasti koje je prevashodno uzrokovano ovakvim stanjem u ASK", smatra Drakić i dodaje da ovakve izmjene zahtjevaju i inkluzivan pristup i rad sa svim subjektima i stručnjacima u Crnoj Gori.

"Kako bi se postigao konsenzus o tome kakvu Agenciju želimo, koji je opseg javnih funkcionera koji je potreban i loša postupanja koja su u praksi u Crnoj Gori želimo da zaustavimo, i naša su očekivanja da će u narednih par mjeseci to biti učinjeno od strane novog menadžmenta ASK i da ćemo time postaviti snažne temelje za budući zakoniti rad Agencije ali i za jačanje integriteta i odgovornosti i dobrog upravljanja kod svih subjekata na koje se ovaj zakon odnosi", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније