Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

10. 07. 2024. 13:21 >> 15:33
Čitaj mi:

REAKCIJE

Opozicija: Rasprodaja državne imovine neće proći

Na oštre reakcije opozicije naišla je inicijativa poslanika PES-a Vasilija Čarapića za izmjenu Zakona o državnoj imovini kojom bi se, prema medijskim izvještajima, smanjila uloga Skupštine i dala mogućnost zakupcima da kupe zemljište na kojem investiraju. Iz opozicije ocjenjuju da je to put za rasprodaju vrijedne državne imovine.

Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić optužio je poslanika Vasilija Čarapića i njegove kolege iz Pokreta Evropa sad da su došli da rasprodaju sve što Crna Gora ima i da nakon toga pobjegnu komentarišući amandmane koje je on predložio na izmjene Zakona o državnoj imovini.

"Ono što DPS-u kada je bio na vrhuncu svoje moći nikada nije palo na pamet da uradi jeste kolegama iz PES-a posle svega nekoliko mjeseci vlasti. Žele da državnu imovinu u potpunosti rasprodaju i da ukradu budućnost našim potomcima", kazao je Adžić.

Adžić je naglasio da je obaveza svakog poslanika i poslanice da štiti imovinu Crne Gore i da se ovakvi naumi PES-a moraju zaustaviti. On je dodao i da vjeruje da će svi oni koji brinu o interesima Crne Gore glasati protiv ovakvih zakonskih rješenja.

On je istakao da korupcija razjeda vladajuću većinu i da novac sa sumnjivih adresa hara Crnom Gorom jer je došao do onih ljudi koji se pitaju o budućnosti svih građana.

Adžić je napomenuo i da su juče građani svjedočili jednom nevjerovatnom tenderu kada je u pitanju Željezara Nikšić. "Prvi put u istoriji od kad se raspisuju tenderi imali smo to da je neko postavio maksimalnu cijenu za ponude investitora i da to i te kako ukazuje na korupciju", poručio je Adžić.

On se zahvalio svim građanskim aktivistima i političkim akterima koji su brzom reakcijom uspjeli da u potpunosti razobliče naum poslanika Čarapića i njegovog poslaničkog kluba. "Da nije bilo reakcije ovo bi danas prošlo. Zemljom crnogorskom bi upravljali tajkuni", zaključio je Adžić.

Funkcioner URA Blažo Rađenović rekao je da je predlog Čarapića kap koja je prelila čašu. 

"Ova 44. Vlada Crne Gore mora da padne. Ako su vas kupili mafija i sumnjivi kapital sigurni buditi Čarapiću da ne postoji zakon koji ćete donijeti a da njime omogućite investitoru da kupi Sveti Stefan. Zapamtite, Sveti Stefan nije na prodaju, njega ne mogu procjeniti niti bitkoinima niti kriptovalutama, niti zlatnim polugama niti bilo kojom vlautom ili trgovinom na berzi, jer on pripada građanima Svetog Stefana i Crne Gore", rekao je Rađenović. 

Šef Kluba poslanika SD-a Boris Mugoš ističe da su u pitanju izuzetno opasna zakonska rješenja.

Nada se da bez obzira na političke razlike neće postojati većina u Parlamentu za to.

"O ovako ozbiljnim stvarima se vodi transparenta javna rasprava uz aktivno učešće stručne i laičke javnosti. Prvo je Vlada poslala u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o državnoj imovini kojim se suštinski urušava Ustavom definisana uloga Skupštine, jer Skupština neće više odlučivati o stvarima i dobrima u državnoj imovini vrijednijim od 150 miliona eura, kako to propisuje trenutno zakonsko rješenje, već će joj to pravo pripasti samo u slučaju da se radi o imovini vrednijoj od 300 miliona eura. Ni to veoma opasno zakonsko rješenje im nije bilo dovoljno, nego poslanici PES-a podnose amandman da svi investitori koji zakupe državno zemljište odlukom Skupštine na periode do 90 godine, moći će da otuđe objekte koje izgrade na tom zemljištu i samo zemljište (sadašnji zakon to je predviđao samo za turističke komplekse koji se izgrade na zakupljenom državnom zemljištu). Osim toga, predlažu i da se iz postojećeg zakona izbriše obaveza da se Državnom tužilaštvu po automatizmu dostavljaju ovakvi ugovori koji se odnose na državnu imovinu veće vrijednosti", objašnjava Mugoša.

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić poručuje Čarapiću da mu Crna Gora nije ostala od đeda da je rasprodaje.

"Brzo ste zaboravili da ste na vlast došli kritikujući mnogo bezazlenija zakonska rješenja. Pristup, rasprodaje u jednom mandatu, a poslije nas potop, vam neće proći, a svi koji podrže ovakve amandmane postaće državni neprijatelji. Pravljenje pozitivnog poslovnog ambijenta ne podrazumijeva da prodate državu. Spriječili smo mnogo jače od vas u toj namjeri, pa ćemo i vas. Kao univerzalni ekspert za sve i svašta, morate se paziti ovakvih ispada, jer možda nesvjesno, a za račun drugih, poturate svoja leđa", poručio je Odžić Čarapiću.

Prema njegovim riječima, momci iz PES su očigledno svjesni da im je ovo prvi i posljednji mandat i u vlasti i u parlamentu, pa pokušavaju sa Do Kvon politikom - “take money and run” omoguće strancima da kupe najvrjedniju crnogorsku imovinu za svega godinu.

"To je ta 'briga' o budućim generacijama, rasprodaja svega i bježanje u inostranstvo. Svi koruptivni ugovori koje ste realizovali ili planirate će doći na naplatu u Crnoj Gori ili inostranstvu. Zbog toga savjet mladom Čarapiću da ne ulazi u ovaj proces, osim ako već nije namjerio da ode na neku egzotičnu lokaciju, poput Singapura. Jer prodavati imovinu svih građana Crne Gore u samo jednom mandatu može samo ekonomski veleizdajnik ove zemlje", zaključuje Odžić.

I poslanik DPS-a Nikola Milović je ovu inicijativu okarakterisao kao za rubriku "vjerovali ili ne", te da je veoma jasna namjera ako se želi iz odlučivanja izbaciti Skupština Crne Gore.

"Nastavlja se serija vrlo opasnih amandmana, koji prijete da u potpunosti uruše sistem i otvore put totalnoj rasprodaji najvrijednijeg zemljišta u Crnoj Gori. Kada tome dodamo predlog da se prag za koji Skupština odlučuje o zakupu/koncesiji/prodaji zemljišta povećava sa dosadašnjih 150 miliona eura na 300 miliona eura, onda je namjera loša i jasna. Zaobići Skupštinu i institucije sistema i otvoriti put direktnim pregovorima Vlade sa investitorima. Ovo je samo niz brzopoteznih rješenja bez adekvatnih rasprava, stručnih elaboracija koje kako smo navikli dobijamo svakog dana", navodi Milović na mreži X.

Reagovali su i iz NVO MANS ocjenjujući da amandmani na Zakon o državnoj imovini podsjećaju na stare prakse.

Kako su naveli Amandman 1 koji kaže da trajanje zakupa od 90 godina nikako ne garantuje "ozbiljnost namjere investitora" kako to poslanik Vasilije Čarapić vidi u obrazloženju svog ovog amandmana.

"Ako ništa drugo, zakup od 90 godina je nekadašnjim strateškim innvestitorima omogućavao da smiješne godišnje rente dođu u posjed najvrijednih lokacija na našoj obali. Sada, ovim amandmanom bi im se omogućilo da, nakon godina skoro besplatnog korišćenja, državnu imovinu prevedu u svoje vlasništvo bez tendera i javnog nadmetanja. Amandman 2: Suprotno javno iskazanoj podršci tužilaštvu, ovim izmjenama se ta institucija uskraćuje za direktan pristup informaciji o prodaji državne imovine. Zaista je teško razumjeti ovakvu namjeru predlagača imajući u vidu zaista bogatu istoriju korupcionaških ugovora o prodaji državne imovine. Ako je motiv za ovo pretpostavka da ih više kao takvih neće biti, on je naivan i neutemeljen, a iznad svega se kosi sa dobrim praksama transparentnosti i vladavine prava. Umjesto interesovanja za to šta je do sada urađeno sa dokumentacijom koja je dostavljana tužilaštvu, poslanici Pokret Evropa sad problem pokušavaju da riješe tako što će uskratiti pristup ugovorima", navode u saopštenju MANS-a.

Ovakve amandmane je, dodaju, potrebno povući i predložiti rješenja koja će unaprijeđivati, a ne smanjivati prostor za transparentnost i odgovornost u raspolaganju državnom imovinom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније