Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V./M.M.Lj.

10. 07. 2024. 15:06 >> 16:18
1
Čitaj mi:

SKUPŠTINA O IZVJEŠTAJU OMBUDSMANA

Bjeković: Problemi govor mržnje, tortura, prebukiranost u UIKS-u....

Poslanici su nastavli rad, a na dnevnom redu je godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore za 2023. godinu i Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za 2023. godinu. 

Ombudsman Siniša Bjeković rekao je da je nedopustivo ćutanje administracije, navodeći da su dobili potvrde da državni organi vrlo često ne odgovaraju na molbe i zahtjeve građana. Kazao je da je takvo stanje neodrživo, i da je potreban proaktivniji odnos naših državnih organa. 

Ombudsman je posebno upozorio na nedostatak procjene uticaja na životnu sredinu kada su u pitanju veliki projekti. 

"Transparentnost treba da je prioritet za sve", rekao je Bjeković. 

Upozorio je da se mora više uraditi na planu zaštite prava djeteta, a kada su u pitanju obrazovne ustanove, treba više uraditi po pitanju bolje organizacije prevoza đaka. 

Bjeković je rekao da brine trend da govor mržnje postaje sve više priustan kod najmlađih u Crnoj Gori. 

"Na kraju krajeva, moramo da znamo možemo li da se borimo protiv toga, a ako ne, da znamo zašto ne možemo", kazao je Bjeković. 

Naveo je da još ima slučajeva torture i zloupotrebe policijskih ovlašćenja, a da je stalni problem prebukiranost u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. 

On je posebno upozoroio da je govor mržnje prisutan u medijima i na društvenim mrežama, te da ne čudi da su tome izloženi i naši najmlađi. 

"Treba vidjeti koji su mehanizni da se uspjšeno borimo protiv toga", kazao je Bjeković.  

On je rekao da se na putu ka EU mora uraditi više, a posebno po pitanju jačanja institucionalnih kapaciteta. 

Poslanik Jevto Eraković (DPS) kazao je ombudsmanu da njegova upozorenja moraju biti glasnija i preciznija, pogotovo kada su u pitanju medicinski uslovi za pritvorene u zatvoru.

"Govorim o tome da se u policiji i tužialštvu mnogi bave medicinom više nego pravom. Konkretno govorim vezano za slučaj Milivoja Katnića i Veselina Veljovića. Mislim da je neophodno da se uključite i vidite o čemu se tu radilo. Treba da vidite da li je tu dodatni pritisak na njih i njihove porodice", izjavio je Eraković.

On je dodao da ovo treba da se ispita prije nego bude kasno i prije nego nastanu ozbiljne posledice.

Poslanica Jelenka Andrić (PES) je, u obraćanju Bjekoviću, navela da za ljudska prava i slobode nema alternative.

Ona je navela da, kada je u pitanju "ćutanje institucija", da neke ustanove uporno ne postupaju po preporukama ombudsmana.

"Ono što je pohvalno je da građani vjeruju vama i da činite napore za njih", kazala je Andrić.

Ukazala je da nemamo strategiju za borbu protiv vršnjačkog nasila, da to imamo samo na papiru ali ne i u praksi.

Četvrtog dana Šeste sjednice Prvog redovnog zasijedanja u 2024. godini poslanici su završili raspravu o Izvještaju Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje sa kontrolnog saslušanja na temu: „Status pripreme Prostornog plana Crne Gore i zakonske regulative u ovoj oblasti“; Predlogu zakona o popisu poljoprivrede za 2024. godinu i Predlogu zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Crne Gore i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu i sprječavanju poreske evazije i izbjegavanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније