Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

25. 06. 2024. 10:56 >> 10:56

Pejović

Do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta

Programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Pejović smatra da do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta.

Pejović kaže da je i potreba biračkog tela da se javljaju nove partije jer je sve veći broj apstinenata i nezadovoljnih glasača, bilo da je riječ o parlamentarnoj većini ili opoziciji.

“Dakle u tom smislu mislim da je dobro da se pojavljuju nove partije, ali ono što je negde izaziva brigu to je da potencijalna raspršenost biračkog tela može da ima za rezultat težeg formiranje vlasti”, kaže on u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

To je, kako objašnjava već očigledno u Budvi, Andrijevici, ali i u drugim gradovima.

“Tako je, tako da suštinski negde je dobro da glasači imaju što više izbora, a da je negde na političarima da vide na koji način da  koaliraju”, ističe on.

 Vjeruje da je namjera nekadašnjeg premijera i visokog funkcionera DPS-a Duška Markovića, koji je juče predstavio novu stranku SEP, bila da ne okuplja ljude koji su bili u DPS-u.

“Samim tim vam to znači negde da jeste potreba da se neka nova lica promovišu i sada je prosto pitanje da li će to birači prepoznati. Marković je već počeo praviti otklon od određenih poruka koje je upoćivao 2020. i 2021. godine, tako da negde to govori da će ići u definitivno nekom drugom pravcu nego što je to bilo u vreme dok je bio potpredsjendik DPS-a”, kaže Pejović.

Za njega je bilo interesantno da analizira logo partije.

“Nismo imali gotovo nijedan moment crvene boje, žute boje, neke zastave, nešto što bi asociralo na DPS u onom smislu kako se negdje prepoznaje sav taj koncept. Više to naklanja PES-u, odnosno nekoj toj priči koja se, da kažemo, centralno negdje pozicionira i čini mi se da će oni u nastavku to propagirati”, kaže Pejović.

Smatra da neće ići ka nacionalnom konceptu partije, a s druge strane da neće ići niti toliko socijaldemokratski kao što je to bio slučaj sa partijama koje su bliže SDP-u, SD-u i drugim partijama.

“Sve više ide ka tome da nekim racionalnim osnovama ponudi biračim ono što je stvarno i ono što bi negdje napravilo otklon od DPS-a. Jer to je negdje, ključno ono što sada trebaju biračI, to je da nemate tu retoriku da vješto branite Đukanovića i sve ljude oko Đukanovića, već da imate neki pristup koji prosto biračI koji žele nekakav građanski koncept - Svi građani su nam jednako bitni”, kaže on, ali ipak konstatuje da crnogorski birači glasaju ideološki i lako zaboravljaju predizborna obećanja.

Predizborna kampanja u Glavnom gradu u toku

Kada je riječ o situaciji u Glavnom gradu, smatra da je već izvjesno da ćemo imati izbore na jesen.

Na to, prema njegovim riječima upućuje i imenovanje ministra Saše Mujovića za predsjednika Opštinskog odbora PES-a.

“I da se sve već češće mogu čuti poruke gospodina Milatovića u tom pravcu, gotovo svakodnevno su to kritike koje su upućene na rad izvršne vlasti. Tako da negdje, ajde, kažemo, se sve više moguće radi na jačanju tih određenih političkih subjekata, odnosno slanju poruka biračima da neko dobro radi, neko loše radi, odnosno da će uskoro biti izbor i da pametno odlučite kada glasate”, kaže Pejović.

Vjeruje da će se do jeseni pojaviti dva ili tri nova politička subjekta.

“Jedan od tih jeste vezan za bivšeg ministra Marka Kovača, ali sumnijemo da bi prosto negdje ljudi oko gospodina Milatovića išli u pravcu formiranja bilo kakvog pokreta sa nekadašnjim SNP-om, kako bi to negdje bilo prirodno možda u odnosu na retoriku i negdje zalaganje gospodina Milatovića, ali čini mi se da je u ovom trenutku za njega pametnije prosto da ide sa nekim svojim pokretom, koji počinje od pokreta za Podgoricu pa na dalje”, smatra Pejović.

Ocjenjuje da će gotovo svaki politički subjekat koji bude formiran će prikupiti određeni broj biračkog tijela koji potencijalno može biti dovoljan za prelazak cenzusa.

“Tako da to opet čini njih negdje parlamentarnim političkim subjektima koji mogu uticati na kretanje, odnosno na politički pravac Crne Gore i u parlamentu i van njega”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније