Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V. [ Portal RTCG ]

18. 06. 2024. 06:40 >> 19:22
1
Čitaj mi:

REAKCIJE

"Bez vetinga nema ozdravljenja pravosuđa"

Veting bi trebalo da bude jedan od prioriteta crnogorske Vlade, ali istovremeno bi prioritet trebalo da budu i izmjene zakona koje bi spriječile da se sudovima rugaju oni koji su pravosuđe decenijama bukvalno uništavali i koristili samo za sticanje nezakonite lične koristi, smatraju sagovornici našeg portala.

Izaslanik SAD za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju naveo je juče da bi bilo dobro da se kao prioritet uvrsti i veting, odnosno provjera da li pravosudni funkcioneri mogu da nastave da obavljaju svoje dužnosti.

Advokat Damir Lekić rekao nam je da je pitanje vetinga izrazito važno i bitno za Crnu Goru, pa možda i od krucijalnog značaja. 

"Govorim o vetingu koji obuhvata i sudstvo, i državno tužilaštvo i policiju i druge državne službe i privredna društva, a naročito kada se ima u vidu ovako velik broj hapšenja najvažnijih državnih funkcionera, državnih službenika, policajaca i ostalih zaposlenih u državnoj upravi u posljednjem periodu, što je prepoznato i od većeg broja naših partnera koji nas podržavaju na putu ulaska u Evropsku uniju. To su svakako i SAD i ambasada SAD", navodi Lekić.

Kako je rekao, imajući u vidu katastrofalnu situaciju koja je trenutno zahvatila određene segmente u Crnoj Gori, a posebno sudstvo, državno tužilaštvo i policiju, to se ovaj proces treba za sada ili odložiti ili sprovesti u određenim fazama etapno.

"Tako da se ne proizvede njegov kontraefekat a to je da sudstvo, državno tužilaštvo i policija, prestanu u najvećem svom dijelu ili ne daj Bože u potpunosti sa svojim radom, što bi se najviše odrazilo upravo na Crnu Goru i njene građane koji bi izgubili svaku zaštitu i djelovanje od strane tih državnih organa. Ti organi su i više nego značajni za normanlo funkcionisanje jedne države i za ostvarivanje redovnih i uobičajnih potreba građana i njihove zaštite. Svakako da veting treba da bude jedan od prioriteta Vlade Crne Gore zbog svog značaja, ali zbog situacije u kojoj se trenutno nalazi pravosuđe Crne Gore tom institutu se mora prići sa posebnom pažnjom i obazrivo, i to sa posebnom analizom i znanjima, nikako grubo i ishitreno, kako bi se našao najbolji model", rekao je Lekić.

Kako naglašava, iako je Crna Gora nažalost prepoznata kao zemlja korupcije, dvostrukih aršina i nepravde, ipak se u posljednje vrijeme "moramo priznati dosta i radi na suzbijanju ovih nepoželjnih fenomena". 

Advokat Veselin Radulović kaže da je jednu vrstu vetinga neophodno sprovesti u crnogorskom pravosuđu.

"Gotovo svakodnevno svjedočimo događajima koji to potvrđuju. Jedan od najupečatljivijih je bezprizorno odlaganje suđenja Vesni Medenici. Treba li podsjećati kakav je epilog imao slučaj protiv Svetozara Marovića i njegovog sina i na koji način su oni, očigledno po prethodnom dogovoru odbrane, tužilaštva, suda i političara, uspjeli da izbjegnu izvršenje ionako sumnjivih presuda. Trenutno u pravosuđu imamo sve aktere koji su to omogućili. Takvi akteri su uključeni i u postupku koji se vodi protiv Medenice. Zato je neophodno sprovesti veting kako se u njenom slučaju ne bi desilo nešto slično kao i u slučaju Marovića i kako bi se iz pravosuđa najzad odstranili akteri koji su godinama gradili koruptivne šeme u pravosuđu", tvrdi Radulović. 

Kaže da je veting u Albaniji doveo do toga da vecina sudija i tužilaca bude uklonjeno iz pravosuđa, dio je razriješen i dio je otišao dobrovoljno, a znacajan broj advokata je ostao bez licence.

"Samo naivni i neznaveni misle da je u Crnoj Gori situacija mnogo bolja i da u sudstvu, tužilaštvu i advokaturi nema kadrova koji su dio koruptivne šeme. Zbog toga bi veting trebao biti jedan od prioriteta crnogorske Vlade, ali istovremeno bi prioritet trebale da budu i izmjene zakona koje bi spriječilo dalje izrugivanje sudstvu od strane onih koji su pravosuđe decenijama bukvalno uništavali i koristili samo za sticanje nezakonite lične koristi", kaže Radulović.

Bivši ministar pravde Marko Kovač kazao nam je da "smo u ekspozeu aktuelne 44. Vlade kao jednu od programskih odrednica i prioriteta koji se odnosi na borbu protiv korupcije na visokom nivou imali donosenje Zakona o vetingu kao lex specialisa".

"Takođe bih ukazao da je Ministarstvo pravde u mandatu 43.vlade ostavilo znacajan dokument koji se odnosi na najprihvatljiviji model sprovođenja ovog procesa u pravosuđu putem faznog vetingovanja, počev od najviših sudsko tužilačkih instanci, kako bi se izbjegli problemi uočeni prilikom sprovođenja vetinga svih nosilaca pravosudnih funkcija u susjednoj Albaniji. Nisam do sada čuo značajnije kritike na predloženi model faznog vetinga koji bi bio sproveden uz poštovanje svih relevantnih međunarodnih standarda i dokumenata, naprotiv, i od stručne javnosti je ovaj pristup ocijenjen kao najbolji i najprihvatljiviji, ali je očigledno problem u političkoj volji oko njegovog sprovođenja. Ništa manje bitno nije ni popravljanje materijalnog statusa u pravosuđu gdje država mora hitno reagovati kako bi zaustavila odliv kadrova i ujedno privukla najbolje da konkursu za mjesta u sudstvu i tužilaštvu", naveo je Kovač.

Kako je rekao, na kraju, poštujuci pravo na stavove i sugestije naših evropskih i drugih partnera i cijeneći njihovu podršku u reformskim procesima, ovo mora biti u potpunosti suverena odluka vlade i parlamenta.

"Jer su zato i dobili podršku građana, da upravljaju procesima a ne da bez pogovora i nekritički prihvataju način razmišljanja i odluke koje im neki drugi serviraju", kazao je Kovač.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније