Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Portal RTCG ]

14. 06. 2024. 11:05 >> 13:58
Čitaj mi:

ustavni odbor

Đokaj: Sudija mora odlučivati bez političkih pritisaka

Na današnjoj sjednici Ustavnog odbora obavljeno je konsultativno saslušanje kandidata za sudiju Ustavnog suda Muhameda Đokaja. Ovim saslušanjem završeno je ispitivanje svih prijavljenih kandidata za sudiju Ustavnog suda.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) Muhamed Đokaj kandidat je za sudiju Ustavnog suda. On je na današnjem saslušanju istakao da jedan sudija Ustavnog suda treba da bude od digniteta, integriteta, čovjek koji bez obzira na političke pritiske mora ostati svoj.

"Sudije moraju bez pritisaka odlučivati, mislim da tu vrijednost ja nosim. To je nužno, jer iza svake predstavke, dokumenta, akta koji dođe na Ustavni sud stoji ljudska sudbina", kazao je Đokaj.

Istakao je da bi Ustavni sud dobio na vrijednosti ako bi on bio izabran za sudiju Ustavnog suda, te da bi značajno doprinio ovom sudu s obzirom na to da je bio prvi pravnik u Dinoši.

Humanitarno pravo mu je bilo blisko i bavio se time jedan period, radio je sa kampom na Koniku, kaže da je "dio srca posvetio pripadnicima romske populacije". 

"Ti ljudi trebaju afirmativnu akciju, jer su po samoj poziciji manjina, to što i Ustav prepoznaje", istakao je Đokaj. 

Bavio se i novinarstvom, pisao je za list na albanskom jeziku. Priča više jezika, radio je za strane organizacije.

Motivacija zašto se prijavio za sudiju Ustavnog suda je, kako kaže, jer u pravnom prometu ima određeni kontigent normi koje su po njemu neustavne.

"Svakodnevno imam pitanja zašto političke partije imaju toliki kontigent podataka, ko im to dozviljava, takođe kada je u pitanju poligraf, je li u redu da se koristi prilikom ispitivanja, takođe kada je u pitanju Sky aplikacija, koliko se tu zapravo ulazi u privatnost...", ukazao je Đokaj. 

Poslanik Bošnjačke stranke Admir Adrović upitao je Đokaja šta je bio njegov motiv da izađe iz jedne sfere interesovanja i pređe u drugu i koje su to stvari na koje je ukazivao da su neustavne i da li je inicirao provjeru ustavnosti tih rješenja. 

Đokaj je odgovorio da je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti vezano za odredbu iz zaštite ličnih podataka vezano za sukob interesa.

On je istakao da je, između ostalih, diskutabilna norma vezana za korišćenje poligrafa.

"Dali smo na predlog ANB-a mišljenje da se ne može koristiti poligraf, to je invazivna metoda. U brojnim praksama vidio sam da se on već uklanja iz upotrebe i da se radi o obradi podataka u većoj mjeri nego što to možete propisati zakonom i ne može se kontrolisati. Ovo je kompleksna materija", kazao je Đokaj. 

Naglasio je da transparentnost mora biti prisutna, te da on njegove stavove javno izlaže.

"Transparentnost je od suštinskog značaja jer jedino tako možemo doći do efikasnih rezultata", poručio je Đokaj. 

Sonja Milatović članica Ustavnog suda pitala je da li smatra da građani i građanke vjeruju dovoljno Ustavnom sudu.

"Mi smo društvo u tranziciji i izgradnji institucija, jaka društva su se razvila na temeljima jakih institucija. Građani malo kojoj instituciji vjeruju, pogotovo u našem podijeljenom društvu, pribojavaju onome što se zove politički uticaj, svrstavanje sudija", kazao je Đokaj odgovarajući na pitanje.

Građanin bi, kaže Đokaj, trebao da bude siguran kada Skupština bude imenovala sudiju Ustavnog suda da će on biti od integriteta, hrabar čovjek koji će bez obzira na sve donijeti ispravnu odluku i imati mišljenje i stav o svakoj tematici.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić upitala je Đokaja da imenuje nekog sudiju Ustavnog suda iz dosadašnjeg sastava koji bi bio po njegovoj mjeri.

"Izdvojio bih predsjednicu Ustavnog suda, ima svoje kriterijuma, lijep primjer koji bi trebalo slijediti jer hrabro iznosi svoje mišljenje i stavove", odgovorio je Đokaj.

Saslušanjem kandidata Muhamed Đokaja završeno je ispitivanje svih prijavljenih kandidata za sudiju Ustavnog suda.

Kordić je kazala da će u narednom periodu članovi Odbora održati interni sastanak i analizirati dosadašnji proces. 

Za izbor sudije Ustavnog suda potrebna je odluka plenuma, dvotrećinska odluka plenuma u prvom glasanju ili tropetinska u drugom.

Na konkurs Ustavnog odbora prijavili su se: Alija Beganović, Zoran Vukićević, Nerma Dobardžić, Muhamed Đokaj, Jovan Kojičić i Sanja Maslenjak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније