Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

10. 06. 2024. 10:34 >> 11:15
4

GST

Novović: Naša misija je da pokažemo da niko nije iznad zakona

Glavni specijali tužilac (GST) Vladimir Novović kaže da je tema borbe protiv korupcije uvijek aktuelna, i da na nju moramo stavljati fokus. On je govorio na konferenciji za medije MANS-a pod nazivom "Sprečavanje korupcije javnih funkcionera" .

"Što se tiče GST, trudimo se da budemo predvodnik. Naša misija je da svaki slučaj visoke korupcije istražimo i pokažemo da niko nije iznad zakona", istakao je Novović.

Kaže i da je značajna uloga NVO sektora u borbi protiv korupcije.

"Saradnja između institucija, NVO sektora je ključna za uspjeh", istakao je Novović i ukazao na limitirane okolnosti u kojima tužilaštvo i SPO rade.

"Korupcija urušava demokratiju. Zato je neophodno da NVO i istraživačko novinarstvo osvjetljavaju korupciju, a da organi za sprovođenje zakona dopinose zajedničkom cilju", istakao je Novović.

Vanja Ćalović kazala je da je četiri godine od smjene DPS-a, jedini pomak u borbi protiv korupcije napravljen djelovanjem GST-a Vladimira Novovića.

Tvrdi da su političari, uprkos obećanjima, bili fokusirani isključivo na pozicioniranje po dubini i širini.

"Reforme su izostale. (...) Zakon koji je u petak usvojen još je gori od onoga koji je pisao prethodni režim", istakla je Vanja Ćalović.

"Aktuelni ministar pravde vas je doveo pred svršen čin, ali mogli ste da oročite podršku", istakla je ona.

Bečić: Kod 44 policajaca utvrđeno postojanje bezbjedonosnih smetnji

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić saopštio je na konferenciji za medije MANS-a pod nazivom "Sprečavanje korupcije javnih funkcionera" da Crna Gora mora da ima jake institucije i nekorumpirane funkcionere.

"Cilj je da imamo jake institucije koje su otporne, i nekorupmpirane funkcionere koji će raditi za platu, i da imamo jako građansko društvo. Ovo su temelji jake države", istakao je Bečić.

Ističe da od javnih funkcionera sve počinje, i sa njima se sve završava.

"Jer oni su ogledalo svakog društva", istakao je Bečić.

Kaže da je za borbu protiv korupcije potreban tim, a ne pojedinac.

Istakao je i da se ne miri sa tezom koja je prisutna u javnosti da su svi isti.

"Nijesu svi isti", istakao je Bečić.

Podsjetio je na neke od glavih korupcionaških afera u Crnoj Gori, poput Afere "Limenka".

Istakao je da postoje i optimistične stvari koje su se desile u Crnoj Gori, i da je ova Vlada uspjela ne samo da odblokira evropske integracije, već i da dinamizira evropski put.

"Rekao bih da je osim dinamiziranja evropskog puta Crne Gore, glavni cilj i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", navedi Aleksa Bečić.

Bečić je istakao i da će u ovih nekoliko dana biti potpisan i objavljen novi Pravilnik o kontroli imovine i životnog stila policijskih službenika i funkciionera.

"U ovih sedam mjeseci do danas, imate 44 policijskih službenika za koje je utvrđeno postojanje bezbjedonosnih smetnji, a to je osnov za vođenje discipninskog postupka za utvrđivanje teže povrede radnih obaveza a time i prekida radnog odnosa", naveo je Bečić.

Kaže i da imamo 99 postupaka koje je sprovela unutrašnja kontrila MUP-a.

"U toku su 33, a u 27 postupaka utvrđene su nezakonitosti u odnosu na 43 policajca, a u 18 postupaka je utvrđena teža povreda radne obaveze u odnosu na 28 policijskih služenika. U tri postupanja procesuirano je 11 policijskih službenika u graničnoj policiji optuženih za primanje mita", istakao je Bečić.

Aleksa Bečić smatra da je transparentost ključna u borbi protiv korupcije.

"Smatram da djeca visokih funkcionera treba da podnose godišnje izvještaje o imovini", istakao je Bečić govoreći o Zakonu o sprječavanju korupcije.

Kaže da podržava i amandmane da se zakonom jasno definišu rokovi u kojima je ASK obavezan da da mišljenje o imovini javnog funkcionera.

"Zalažem se i da se mora postaviti između onoga što je poklon, a što je imovina", istakao je Bečić.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније